Brak i veze

OTKRIVENE MUŠKE TAJNE: Evo zašto jači pol ne pokazuje emocije

Muška priroda ženama je neobjašnjiva i one su u neprekidnoj analizi rečenica i postupaka jačeg pola. Možda nekad na prvi pogled deluje da su oni arogantni i da vešto manipulišu vašim osećanjima, ali stručnjaci tvrde da je nekada do njih i da zaista ne mogu da izraze ono što misle i osećaju.

01.06.2022 22:00

OTKRIVENE MUŠKE TAJNE: Evo zašto jači pol ne pokazuje emocije
pexels.com

Iako veza sa muškarcem donosi mnogo toga lepog, razumevanje muškog pola nekada može biti zaista naporno za žene. Osim toga što im tolerišu mnoge stvari poput zaboravljanja godišnjice, neredovnog javljanja na telefon ili ostavljanja prljavog veša po kući ukoliko žive zajedno, dodatnu muku ženama stvara muško sakrivanje emocija. 

Dok sa jedne strane postoje muškarci koji jasno izražavaju svoje emocije i daju vam do znanja šta osećaju prema vama, čak i da se veza još nije razvila, postoje i oni od kojih dobijete neko gunđanje ili „u redu je“ nakon što ste im priznali emocije ili podelili nešto što je na vas ostavilo utisak. Mnoge to ostavlja u nedoumici i ne znaju kako da se nose sa takvim partnerom, ali psiholozi objašnjavaju u čemu je problem.

Aleksitimija – nemogućnost da se izraze emocije

Nemogućnost da se izbore sa svojim emocijama i jasno ih izraze leži u tome što su mnogi muškarci „racionalni mislioci“ kako ih definiše psiholog Loren Soeiro, tvrdeći da oni jasno odvajaju emocije od misli i odluka.

Ovo bi moglo da se svede prema njegovim rečima na uobičajenu psihološku osobinu poznatu kao aleksitimija. To stanje se u psiologiji objašnjava ka nemogućnost izražavanja emocija ili smanjenu sposobnost kada osobe ne mogu da opišu kako se osećaju iznutra.

pexels.com

Ovo stanje može negativno da utiče na vezu

Dr Soeiro objašnjava za „Psihologija danas“ da ovo stanje nije mentalni poremećaj već može predstavljati razne psihološke izazove. Ukoliko primetite emocionalno distanciranje kod partnera, bez nekog jasnog objašnjenja ili osetite strah od intimnosti sa njegove strane, vrlo je verovatno da pati od aleksitimije. Ono što je još prati su osećaj nelagodnosti u okruženju, hronično negativno raspoloženje i preteranano interesovanje za svoju slobodu.

Kako utiče na odnos?

Ne samo što se u startu ovakva osobina može kod ženskog pola protumačiti kao arogancija, može zbuniti  partnerku i generalno opteretiti odnos. Takođe, kod muškaraca se mogu pojaviti neke nuspojave poput otežanog disanja, lupanja srca i hroničnog bola, zbog nemogućnosti da se izraze onako kako se osećaju, napominje Soeiro.

pexels.com

Muškarci često potiskuju emocije zbog uverenja da su oni zaštitinici i da se tako moraju ponašati

Ovo može imati korene u istorijskom uverenju i stereotipu da „muškarci ne plaču“ i da ta ranjivost degradira njihovu mušku prirodu. Stručnjaci ipak tvrde da ovo nije zdravo ni za koga i da su ljudska bića evoluirala da izražavaju emocije.

Kako da muškarci mogu to da spreče?

Iako se sa ovim stanjem može živeti, dr Soeiro napominje da se situacija može i pozitivno preokrenuti. Ukoliko muškarac odluči da ide na psihoterapiju, tamo može prevazići ovaj problem kroz izražavanje emocija i pokazivanja sebe u pravom svetlu. Emocionalnu svest muškarci mogu razviti i na drugačiji način, a to je kroz slušanje muzike, vođenje dnevnika ili gledanje filmova u kojima će saosećati sa filmskim karakterima.

Ukoliko se sa ovim problemom muškarci bore više godina, stručnjaci napominju da je potrebno vreme kako bi se potisnute emocije izvukle „na površinu“ , ali da se uz uloženi trud uspeh može postići.

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari (0)