SVE ZAVISI OD OBIMA

IZMERITE VRAT VAŠEG MUŠKARCA: Ako je OVOLIKI, možda nećete moći da spavate sa njim

Izbog savršenog partnera je mnogo lakši, ako znate šta da gledate pre nego što provedete noć sa njim.

10.12.2021 13:22

IZMERITE VRAT VAŠEG MUŠKARCA: Ako je OVOLIKI, možda nećete moći da spavate sa njim
Pixabay.com

Oni sa malo bujnijom maštom su možda pomislili da se ovde debljina vrata povezuje sa veličinom i oblikom muškog polnog organa, ali zapravo reč je o nečemu drugom.  

Naime, lekari kažu da ovaj deo tela ponekad ukazuje na to da li će se kod nekoga razviti apneja. Drugim rečima, da li će ta osoba imati hroničnih problema sa glasnim hrkanjem...

Stručnjaci su objasnili da je ovo stanje češće kod osoba sa specifičnim karakteristikama vrata.

Mnogi ljudi koji imaju opstruktivnu apneju za vreme spavanja, što je potencijalno ozbiljno stanje, nisu svesni svog problema jer se dešava tokom noći. Apneja se dešava kada se mišići u grlu opuste, blokirajući protok vazduha. Posledice mogu biti opasne jer postoji rizik od gušenja.

Ono što je zanimljivo je da stručnjaci ističu da možete da otkrijete da li vi ili vaš partner (osoba sa kojom delite krevet) ima apneju, a dovoljno je da pogledate njegov vrat.

Istraživači su došli do zaključka da je nenormalno veliki obim vrata povezan sa većim rizikom od opstruktivne apneje u snu, kaže dr Kanan Ramar, specijalista za medicinu za spavanje i pulmolog na Klinici Mejo.

Tačnije, muškarci sa obimom vrata većim od 43 cm imaju najveći rizik od razvoja ovog problema.

- Kada osoba ima obim veći od 43 cm, to je često znak viška masti u predelu vrata. Ovo može da suzi dušnik, zbog čega je veća verovatnoća da će se disajni putevi blokirati tokom spavanja - kaže dr Ramar, piše srbijadanas.com.

Neke studije su pokazale da je obim vrata jedan od najboljih pokazatelja apneje u snu, pouzdaniji od indeksa telesne mase (BMI), koji se nekada smatrao najznačajnijim faktorom rizika.

Ovo pravilo važi i za žene, samo je kod njih "rizičan" obim preko 41 cm.

Komentari (0)