RAZIGRANE USNE

TAJNE FRANCUSKOG POLJUPCA: Malo tehnike, malo više romantike i dosta strasti!

Nekima divan, nekima strastven a nekima čak i odbojan, francuski poljubac je misterija čovečanstva od kada je sveta i veka. Portal Srećna Republika vam razotkriva tajne blagodeti i tehnike francuskog poljupca!

09.12.2021 12:19

TAJNE FRANCUSKOG POLJUPCA: Malo tehnike, malo više romantike i dosta strasti!
Pixabay.com

Da li znate da postoji nauka koja se bavi proučavanjem ljubljenja? Zove se filematologija dok je filematofobija strah od poljupca i ljubljenja. Kod starih Rimljana su postojale tri kategorije ljubljenja: osculum - poljubac u obraz, basium - poljubac u usta i savolium - poljubac s jezikom.

pexels.com

Poljubac

Za razliku od ostalih poljubaca kao što su pozdravni i prijateljski, francuski poljubac može da potraje. Budi seksualnu želju, ali i osećanje odvratnosti i besa ukoliko je neželjen. U nekim kulturama je i zabranjen. Kažu i da francuski poljubac ima posebnu namenu - da istraži imunitet partnera uz pomoć pljuvačke, savetuje mondo.me. Naime, tokom ljubljenja razmenjujemo vodu, so, belančevine i oko 25 miliona mikroorganizama s našim partnerom.

pexels.com

Par se ljubi na mostu

Francuski poljubac je dobar za zdravlje

Stručnjaci smatraju kako strastveni francuski poljubac odlično deluje na naše telo, uklanja stres, opušta, podiže samopouzdanje i čak ima učinak kao vežbanje. Naime, kažu kako poljubac u trajanju od jednog minuta troši 29 kalorija - što bi u pola sata bilo čak 780 kalorija, a to je više nego što možete izgubiti bilo kakvim vežbanjem. Ako uporedimo, to je količina kalorija koju pojedete u jednoj i po čokoladi od 150 grama ili konkretnom obroku.

pexels.com

Par se ljubi kod drveta

Osim što troši puno kalorija, tokom francuskog poljupca u telu se aktivira 30-ak mišića, dok je kod poljupca zatvorenih usta broj mišića tek dva. Takođe, dok se ljubite vaše telo izlučuje mnoštvo hormona i neurotransmitera - oni popravljaju raspoloženje, na primer adrenalin, serotonin i dopamine. Kod ljubljenja srce kuca ubrzano i telo se pojačano puni kiseonikom, piše portal espreso.co.rs.

pexels.com

Par se ljubi kod prozora

Ali, dosta je bilo teorije! Pogledajte video ispod teksta i nađite sa kime ćete da usavršavate francuski poljubac.

 

 

Komentari (0)