Božić je verski praznik kojim se proslavlja rođenje Isusa Hrista. Prema julijanskom kalendaru se obeležava 7. januara i ovo je praznik kada se cela porodica okuplja i uživa u društvu, miru, slozi. Veruje se da Božić treba proslavljati kod kuće u krugu porodice, a veruje se da vam tog dana u goste mogu doći samo najbliži prijatelji.
Osim česnice i ostale hrane koje se priprema, postoje posebni kolačići koji se mogu služiti tog dana. Sveštenik Tomislav Cvetinović kaže da se nekada pravilo 12 kolačića za članove porodice i onda su se oni služili svima, a prvo deci.
- Trebalo bi da ujutru porodica bude mirna i složna. Božić je praznik prepun običaja, a jedan zaboravljen koji se u stvari možda i praktikuje negde jeste da se pripremaju posebni kolačići. Pravi se 12 kolača jer je bilo 12 apostola. Svaki kolač je imao svoju namenu, na primer, daje se deci, odnosno prvo se deli među ukućanima, a onda se nosi u dvorište, u štalu... - istakao je naš sagovornik sveštenik, dodajući da se na taj način članovima porodice žele mir, sreća, zdravlje i sloga.
Pored božićnih kolača, toga dana se služi česnica. U nekim krajevima se časnica sprema u slatkoj verziji od tankih kora i u nju se stavljaju orasi i suvo grožđe.
Kako se priprema česnica?
Uglavnom je česnica slana i u nju se stavlja novčić koju treba svaki član porodice da izvlači. Onaj koji izvuče novčić veruje se da će cele godine imati novca.
Sastojci:
- 500 g brašna
- 250 ml vode
- 1 kašičica soli
- novčić
Priprema:
Prvo što treba da uradite jeste da pomešate mlaku vodu, so i brašno u posudi, kako biste napravili testo. Zatim, na pola mešenja, dodajte novčić koji ste pažljivo oprali i osušili.
Kada ste dobro umesili testo, razvucite ga i oblikujte krug. Pre pečenja, malo spljoštite testo rukama. Pecite hleb u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 30-40 minuta, sve dok ne postane lepe zlatno smeđe boje.
Uživajte u pripremi i deljenju ovog tradicionalnog jela sa svojim voljenima!
Ako niko ne izvuče novac, onda se veruje da će pare ostati u kući.
Komentari (0)