Lifestyle

NARODNO VEROVANJE KOJE DONOSI PARE: Stariji su uvek ovo uspešno radili, treba vam ove TRI STVARI

Da li ste znali šta umnožava novac u vašoj kući?

31.08.2024 08:30

NARODNO VEROVANJE KOJE DONOSI PARE: Stariji su uvek ovo uspešno radili, treba vam ove TRI STVARI
KSCHiLI / Alamy / Alamy / Profimedia

Kada nestašica zakuca na vrata, okrećemo se onome i čemu nismo želeli ili u šta možda nismo verovali. Poverovaćemo različitim običajima za koje mislimo da privlače novac.
 

Pixabay.com

Kako privući novac

Naši preci su pridavali veliku pažnju raznim običajima kako bi rešili mnoge životne situacije i privukli prosperitet u svoje domove. Jedan od tih običaja bio je i prizivanje bogatstva, koji se i danas čini zanimljivim i intrigantnim.

Narodno verovanje

Prema narodnom verovanju, postojala je praksa držanja metalnih novčića u posudi sa solju, uverenje da će se na taj način novac umnožiti u domaćinstvu. Iako možda zvuči neobično, ovo verovanje je imalo svoje duboko ukorenjene razloge u prošlim vremenima.

Praktikovanje običaja

Da biste isprobali ovaj običaj, potrebna su vam samo dva do tri metalna novčića i slanik sa običnom kuhinjskom ili morskom solju. Prema uputstvu, novčiće treba očistiti blagim sredstvom za čišćenje, a zatim ih staviti na dno slanika i preliti ih slojem soli. Stariji ljudi su govorili: "Koliko zrna soli, toliko para u kući." 

Iako mnogi možda smatraju ovo samo sujeverjem, zanimljivo je sagledati kako su se naši preci bavili prizivanjem bogatstva i prosperiteta u svoje domove. Ovaj običaj i verovanje predstavljaju deo naše kulturne baštine i podsećaju nas na tradiciju koja je, i pored modernog doba, i dalje prisutna u našem društvu, piše "Alo".

BONUS VIDEO:

Komentari (0)