Moda

VALENTINA JE PRVA TRANSRODNA ČLANICA VIKTORIJINIH ANĐELA - i nije jedina! One su ZAPALILE šou svojim izgledom (FOTO)

Svima su vilice pale kada su se na pisti u kupaćim kostimima pojavile Valentina Sampajo i Aleks Konsani.

16.10.2024 10:53

VALENTINA JE PRVA TRANSRODNA ČLANICA VIKTORIJINIH ANĐELA - i nije jedina! One su ZAPALILE šou svojim izgledom (FOTO)
Profimedia

Nakon šestogodišnjeg odsustva, Victoria's Secret modna revija je ponovo održana sinoć u Njujorku, ali umesto očekivanog spektakla, naišla je na brojne kritike. Obožavaoci su opisali događaj kao "dosadan" i "neugledan", ističući da je izgubio čaroliju koja ga je nekada krasila.

Posebnu pažnju privukla je brazilska manekenka Valentina Sampajo, koja je postala prva transrodna manekenka koja je hodala ovom pistom 2019. godine. Ove godine, Sampajo je ponovo bila u centru pažnje, zajedno sa Aleks Konsani, drugom transrodnom manekenkom koja se pridružila reviji. Njihovo prisustvo označava korak ka inkluzivnijem pristupu brenda, koji je nekada bio poznat po svojim "anđelima" i tradicionalnim idealima lepote.

Ko su transrodne manekenke?

Aleks Konsani je američka manekenka koja je svoju karijeru započela 2015. godine, postavši najmlađi transrodni model na svetu s tek 12 godina. Na Victoria's Secret reviji nosila je pastelne, šljokicama ukrašene grudnjake bez rukava, i donji deo bikinija. Ponela je i srebrne štikle i raspuštenu plavu kosu, oduševivši prisutne svojim anđeoskim krilima. S druge strane, brazilska manekenka Valentina Sampaio postala je prvi otvoreno transrodni model brenda Victoria's Secret 2019. godine, a 2020. se pojavila i u izdanju kupaćih kostima Sports Illustrated, dodatno osnažujući svoj status pionira u modnoj industriji

ANGELA WEISS / AFP / Profimedia, Tanjug/AP

Valentina Sampajo

Međutim, mnogi kritičari smatraju da su novine, poput uključivanja plus-sajz modela i transrodnih manekenki, došle prekasno.

Događaj, koji je nekada bio centar pažnje u modnoj industriji, doživeo je i opadanje prodaje i reputacije zbog skandala vezanih za "toksičnu" kulturu radnog mesta i optužbe za mizoginiju.

Profimedia

Aleks Konsani

Pojava novih "ambasadora" brenda, poput fudbalske zvezde Megan Rapino, nije uspela da povrati nekadašnju popularnost.

Revija je emitovana uživo na Amazonovom Prime Video-u i održana u glavnoj prodavnici Victoria's Secret u Njujorku. Vratile su se veteranke kao što su Alesandra Ambrosio, Tajra Benks i Adriana Lima, ali to nije bilo dovoljno da revija impresionira publiku. Mnogi su komentarisali da su produkcijske vrednosti opale i da je revija izgubila svoj nekadašnji glamur.

Šta kažu ljudi na internetu

Reakcije na društvenim mrežama bile su brze i oštre, sa komentarima poput:

- Victoria's Secret se vratio sa najdosadnijom revijom ikada - 

- Nedostaju nam priče i uzbuđenje koje je nekada krasilo ovu reviju - 

Mnogi su zahtevali povratak prepoznatljivog stila, sa blistavim pistama i živopisnim nastupima.

Podsetimo, ovaj dugoočekivani povratak dolazi tri godine nakon kontroverznog rebrendiranja 2021. godine, kada je ova modna kuća pokušala da se prilagodi novim društvenim normama i zahtevima. Osnovana 1977. godine, Victoria's Secret je nekada bila simbol se*sualnosti i lepote, ali se čini da su se vremena promenila. U svetu gde se sve više naglašava inkluzivnost i raznolikost, brend se suočava sa izazovima kako da se prilagodi i zadrži svoje mesto u modnoj industriji zbog svojih davno utvrđenih nedostižnih standard.

Kako se budućnost Victoria's Secreta oblikuje, postavlja se pitanje: može li brend ponovo osvojiti srca publike ili će ostati samo relikt prošlosti? Ova revija im, sudeći po utiscima na internetu, definitivno nije išla u korist.

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)