Moda

"PRIRODNE I LEPE ŽENE BEZ BOTOKSA - TOGA VIŠE NEMA": Fotke Beograđanki iz 70-ih mame uzdahe, bile su tako sofisticirane - a danas je druga priča

Moda nekad i sad - nebo i zemlja.

13.05.2024 11:45

"PRIRODNE I LEPE ŽENE BEZ BOTOKSA - TOGA VIŠE NEMA": Fotke Beograđanki iz 70-ih mame uzdahe, bile su tako sofisticirane - a danas je druga priča
shutterstock.com

Društvene mreže su postale virtuelni muzej sećanja, a nedavno smo naišli na fotografije beogradskih dama iz doba bivše Jugoslavije. Razlika između žena tada i danas je iznenađujuća – a to se posebno ističe u odeljku za komentare.

Naravno, moda se neprestano menja, ali je očigledno da su žene nekada više pazile na svoj izgled, težile eleganciji i prefinjenosti, dok danas dominiraju udobnost i praktičnost, često uz patike kao osnovni izbor obuće.

Naravno, ne govorimo da je nužno ovo danas lošije, ima nešto u toj slobodi od obaveze svakodnevnog šminkanja, ali ipak moramo priznati da žene sa ovih fotki izgledaju spremno za svaku priliku.

Pogledajte samo ovu damu i gospodina. Stoje na ulici Beograda i izgledaju kao scena iz filma, a radi se o sasvim običnom danu u njihovim životima. 

Sećanje na rečenicu "sve za lepotu" naših baka još uvek odzvanja u ušima mnogih od nas, ali je danas udobnost preuzela primat nad elegancijom, barem kada je svakodnevno oblačenje u pitanju. Srce mode više ne kuca istim tempom i do velikih promena je došlo, od nošenja golih haljina i donjeg veša u javnosti, pa sve do muškaraca u suknjama i žene u oversized odelima. 

Pogled na ove fotografije budi pitanje - da li je stvarno toliko teško da svakodnevno hodamo u visokim, potpeticama, našminkane i sređene? Pa, možda i da. Definitivno nam je manje udobno, ako već nije toliko teško.

Suknje, efektni aksesoari i stilizovane frizure nekada su bile uobičajene na beogradskim ulicama. Čak i vožnja vespom nosila je dozu stila i nije mogla da prođe bez suknjice, bar ne kod Bebe Lončar, dok je danas, sudeći po komentarima, mnogo drugačije. Elegantne rukavice, broševi i biseri - možda ne bi bilo loše da probamo da ih ubacimo i u svoju svakodnevicu?

Mnogi kažu da je nekad ipak bilo bolje.

- Bilo nekad, prirodne, lepe, svoje. Za razliku od današnjih plastičnih, bezličnih kopija.

- E onda smo bili gospoda, iako smo bili drugarice i drugovi, a sada smo…

- Bilo nekad. Žene u Beogradu, više nisu iste.... čast pojedinim! Silikon, polugole, jeftino izgledaju... Od nekadasnjih Beograđanki, nije baš puno ostalo! Šteta.

- Prirodne i lepe žene bez botoksa!

- Ovo sad je sve samo ne to, pisali su u komentarima.

Postavlja se pitanje - da li bi žene danas trebalo više da se ugledaju na modu nekada ili svaka dekada nosi svoje čari koje treba ceniti? Zanima nas i vase mišljenje, slobodno nam se obratite u komentarima.

BONUS VIDEO: 

Komentari (2)

Boca71

13.05.2024 18:05

U toj "komunističkoj" kako sa ruganjem i klevetom govore znao se red .Pa tako frizerski saloni su imali pune ruke posla jer zsposlene žene su na posao išle lepo i pristojno obučene da stilizovanom frizurom i lepo našminkane .Cipele na štiklu su bile normalna obuća .Muškarci du takođe bili lepo obučeni u lepoj obući.Važilo je kao normalno da na posao se ide u kako danas kažu dres kodu.Pa i kada se izlazilo na ulicu u šetnju ili restoran ,pozorište ,bioskop je bilo pristojno se obući.Nodila je se odrća domaćih brendova i domaćih lreatora a u toj zzv.Jugi je bilo i odeće oz inostranstva a i naše fabrike su proizvodile za inostrano tržište i svetske marke.Tada smo bili u Jugoslaviji deo sveta ,to se vidi i po ovim fotografijama.

Slobodan

13.05.2024 18:22

Na žalost davno prošlo vreme kada smo bili "drugovi i drugarice"a prava gospoda su bili svi oni jer du bili cenjeni poštovani kao ljudska bića.Žene su bile dame ,kao što vidite iz fotosa.Danad su glavni krivci same žene jer du se odrekle ženstvenosti i famskog držanja koje samo jure "brendove"a u glavi promaja .Doterana i pristojna šminka je bila sasvim normalna stvar o visokim potpeticama i najlonkama ne treba ni govoriti .Nema lepše noge bez visokih štikli.Patike i "kežual" je bio za "apa -trapa"zvrndovkekoje nisu ni primećivane.Ove istetovirane današnje "ribe"su bile na štajgi ,picinom parku ili u ćorki.Uvek je teško bilo biti dama a Beograd ih je bio pun pa smo uživali gledajući ih ,lepotu koja zna da se sa stilom nosi.