Kultura

TRENUTAK ZA KULTURU: Uživajte u premijeri predstave savremenog plesa “SAN SMEŠNOG ČOVEKA”!

Ukoliko ste željni svežih kulturnih otkrića ali i mešavine novog i klasičnog, ne propustite premijeru ovog projekta za sva čula, koji će vas nadahnuti i naterati na razmišljanje.

16.02.2022 23:00

TRENUTAK ZA KULTURU: Uživajte u premijeri predstave savremenog plesa “SAN SMEŠNOG ČOVEKA”!
Promo

Predstava savremenog plesaSAN SMEŠNOG ČOVEKA” produkciji plesne trupe PERPETUUMDANCE, u svom podnaslovu nosi poruku: ~ Napravi svoj lični zatvor, ukrasi ga sopstvenim mislima i provedi život u njemu~.

Portal Srećna Republika vam od srca preporučuje da prisustvujete premijeri koja će se održati 19.02.2022. godine u Akademiji 28, sa početkom u 20:30 časova.

Promo

"San smešnog čoveka" - kostimi

Predstava, koja traje 47 minuta, je inspirisana je istoimenom pripovetkom F. M. Dostojevskog, čija je analitičnost i naracija  poslužila  kao baza za  analizu  vremena sadašnjeg, u kojem  vlada maksimalna  entropija i prinuda. Polazeći od činjenica  da  živimo u sistemu koji je  sam po sebi prinuda po mnogim pitanjima, i koji  nameće velika ograničenja i modele uslovljavanja koji su organizovani bez naše  saglasnosti, pitamo se:

  • Šta sada, kada je prostor za egzistenciju postao još usitnjeniji, konfuzniji, nemilosrdniji, i nehumaniji?
  • Šta se tačno očekuje  od  nas?
  • Da li smo sposobni i voljni za takvu vrstu uslovljenosti?

Promo

"San smešnog čoveka" - koreografija

Kao što se  glavni junak pripovetke, neutemeljen u  društvu i sredini u kojoj obitava, izmešta  u drugu dimenziju kroz  san, pronalazeći objašnjenja za  svu  bedu ljudskog društva, ali i utočište za  svoju izopštenost i duhovnu neprilagođenost, tako  se i trojni lik u našem delu, separatiše i snalazi u nametnutim okolnostima  praveći  retrospektivu sopstvenog  makrokaveza, sa svim njegovim lavirintima, pokušavajući da se  fokusira na plan izgradnje svog ličnog, minimalističkog sveta koji je surogat realnog življenja, ali ipak jedini mogući život.

Razumevanje i osvajanje slobode umetnošću malih koraka, odnosno aktiviranjem uspavanih i uslovljenih kreativnih potencijala, mi  gradimo zapravo drugi, mali zatvor, u kojem živimo po sopstvenim pravilima i vizijama, a pod pretnjom modela- na strašnom mestu biti i postojati- kako bi (pre)živeli.

Promo

"San smešnog čoveka" - kostimi

Kao što  glavni  junak  zaobilazi i odbacuje  svoj  prvobitni  suicidni model reaktivnoasti, tako i trojni lik naše predstave zaobilazi i odbacuje  sve zamke savremene totalitarne paradigme, grdeći novi  svet  unutar  sebe, koji će u konačnom momentu iznutra smrviti zatvor koji mu je nametnut.

Autorski tim čine Svetlana Đurović, zadužena za režiju, Svetlana Đurović, Ana Obradović, Jelena Cvetković i Branka Milenković, kojima je poverena koreografija, Ida Ignjatović, koja je osmislila i realizovala kostime, Dejan Ostojić, zadužen za kameru i video dizajn ali i Lidija  Antonović i Jana Milenković, kojima je poverena fotografija.

U predstavi igraju Jelena Cvetković, Ana Obradović i Branka Baretić-Milenković.

Promo

"San smešnog čoveka" - koreografija

Želimo vam da uživate u ovom delu ali i da nam nakom premijere obavezno prenesete svoje utiske u komentarima!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)