Prelepo!

SPOMENIK KOSOVSKIM JUNACIMA: Neprevaziđeno umetničko delo u Srbiji!

U Kruševcu jedan spomenik oduzima dah svakom ko ga pogleda!

17.01.2022 15:13

SPOMENIK KOSOVSKIM JUNACIMA: Neprevaziđeno umetničko delo u Srbiji!
pexels.com

Srbija je zemlja u kojoj umetnosti, kulture i tradicije ne manjka. U našoj zemlji istorija je vrlo važna, a brojni umetnici su u čast našim slavnim junacima pisali pesme, slikali slike i gradili skulpture. 

Takav je i Spomenik kosovksim junacima iz Kruševca, koji oduzima dah svakome ko ga pogleda. Ovaj spomenik napravio je srpski vajar Đorđe Jovanović, a prvi put je otkriven na Vidovdan 1904. godine. 

Spomeni kosovskim junacima poznat je po svom neverovatnom umetničkom značaju. Na samom vrhu spomenika nalazi se skulptura Boška Jugovića i vile, koji predstavljaju personifikaciju Srbije. U podnožju spomenika nalazi se ugravirano ono što je autor smatrao za najvažnijim u Kosovskom mitu, a to je srpska borbba za nezavisnost. 

Na istočnoj i zapadnoj strani, u dva reljefa prikazani su epsko pričešće srpske vojske pred Kosovsku bitku i pogibija sultana Murata. Na severnoj strani spomenika je grb države Nemanjića i 1389., godina odigravanja bitke na Kosovu, dok je na zapadnoj grb cara Dušana i godina otkrivanja spomenika ,1904., a na istočnoj grb kneza Lazara i posveta "Srpstvo kosovskim junacima", sa lovorovim vencem i palmovom grančicom u podnožju

Komentari (0)