Posetite!

POVRATAK SKADARLIJE: Neverovatna umetnost ispunjava srca!

Želite da vidite "Povratak Skadarlije"?

23.12.2021 16:40

POVRATAK SKADARLIJE: Neverovatna umetnost ispunjava srca!
Privatna arhiva

U galeriji "Kuća Đure Jakšića" do 30. decembra nalazi se neverovatna poslastica za sve fanove umetnosti. Izložba našeg poznatog slikara Ilije Ike Pandurovića pod nazivom "Povratak Skadarlije" izazvala je veliko interesovanje.

Naime, u umetnosti ovog velikog slikara karakteristična je atmosfera koju prenosi na platna. Izvedeni jarkim ekspresionističkim bojama, često gustim pastoznim nanosima, uokvireni konturama, Pandurovićevi golubovi ponekad imaju i antropomorfne karakteristike.  Njegova slikarska paleta je naglašena, potez oštar i precizan.

Privatna arhiva

Slika Ilije Pandurovića

Motivi golubova će vas potpuno oduševiti, kao i simbolika koja se nalazi iza nje, a koja je već svima opštepoznata. Golub je večiti simbol mira i nevinosti, koji je posle potopa uzleteo da ljudima objavi novu nadu i koji predstavlja alegoriju našeg postojanja na Zemlji, tokom čitavog slikarskog opusa Pandurovića, ostao je prepoznatljivi lajt- motiv i neiscrpan izvor inspiracije.

Privatna arhiva

Jato, Ilija Pandurović

Po svojoj estetskoj raznolikosti, izražajnim licima i gracioznim pokretima, golubovi su postali Pandurovićeva omiljena tema. Istraživao ih je u različitim pojavnim oblicima i tehnikama tokom svog celokupnog umetničkog stvaralaštva. Golubove je čitavog života voleo i s ljubavlju uzgajao na krovu svog ateljea.

Privatna arhiva

Golubovi, Ilija Pandurović

 

Dođite i pogledajte umetnička dela koja ostavljaju bez daha. 

Komentari (0)