Kultura

U CARSTVU BOJA, MIRISA I UKUSA: Otvara se izložba začina u Galeriji Prirodnjačkog muzeja na Кalemegdanu! (FOTO)

Publika će imati priliku da sazna više o mitovima, predanjima i verovanjima vezanim za začine, ali i o njihovoj ključnoj ulozi u gastronomiji.

12.12.2023 18:40

U CARSTVU BOJA, MIRISA I UKUSA: Otvara se izložba začina u Galeriji Prirodnjačkog muzeja na Кalemegdanu! (FOTO)
Prirodnjački muzej

U petak 15. decembra u 14 časova, u Galeriji Prirodnjačkog muzeja na Кalemegdanu (Mali Кalemegdan br. 5), biće otvorena izložba „Biljka kao začin. U carstvu boja, mirisa i ukusa“. 

Izložba „Biljka kao začin. U carstvu boja, mirisa i ukusa“ jedinstvena je naučno-estetska sinteza interdisciplinarnih znanja čiji simbolični koren čini biologija dok se u njenoj metaforičnoj krošnji prepliću istorija, etnologija, antropologija, umetnost, gastronomija i druge naučne i kreativne discipline. 

Prirodnjački muzej

Jedinstvena izložba kakva nije viđena kod nas

Vatromet boja

Ova izložba, inače autorsko delo dr Uroša Buzurovića, predstavlja autentični senzorijum u slavu začinskih biljaka, koji posredstvom mirisa, ukusa i dodira vodi posetioca u svet čudesnih moći začina kojima su ispisane neke od najuzbudljivijih stranica ljudske istorije.

U pravom vatrometu boja i kaleidoskopu oblika 39 začinskih biljaka, smeštena je ova kompleksna, a prijemčiva izložba koja nas upoznaje sa biološkim poreklom i istorijatom začina, njihovim uticajem na velika geografska otkrića, političke i ekonomske uspone i padove. Publika će imati priliku da sazna više o mitovima, predanjima i verovanjima vezanim za začine, ali i o njihovoj ključnoj ulozi u gastronomiji. 

Maštovita postavka čiji dizajn potpisuju Anja Marčetić i Biljana Sovilj, ima naročitu mirišljavu i taktilnu dimenziju, koja omogućava posetiocu da oseti aromu i strukturu začinskih biljaka, kako onih egzotičnih, tako i onih koje rastu na tlu naše zemlje.

Izložbu, koja će biti otvorena do juna 2024. godine, prati reprezentativni katalog koji autorski potpisuju dr Uroš Buzurović i dr Aleksandra Maran Stevanović, kao i niz različitih programa namenjenih publici svih uzrasta.

Na otvaranju će govoriti profesor dr Snežana Pajović, direktor Instituta za nuklearne nauke "Vinča", predsednica Upravnog odbora Prirodnjačkog muzeja, Slavko Spasić, direktor Prirodnjačkog muzeja, i dr Uroš Buzurović, kustos Prirodnjačkog muzeja.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)