Tetka Saveta

ZALILI STE LAPTOP? Nema problema, rešićete stvar uz svega par kućnih potrepština!

Svima dobro poznata nezgodacija ne mora da se pretvori u tehnološku tragediju ako poslušate naše savete.

20.02.2022 14:00

ZALILI STE LAPTOP? Nema problema, rešićete stvar uz svega par kućnih potrepština!
pexels.com

Pili ste kafu pored laptopa, u brzini ste promašili i oborili šoljicu, a njen sadržaj se prosuo svuda po vašem dragocenom sredstvu za rad? Skoro sve nas je ovo zadesilo ali situacija ne mora da eskalira. Portal Srećna Republika vam predstavlja trikove koji bi trebalo da reše problem dok kažete keks!

Ono što bi prvo valjalo uraditi je da uzmete kuhinjski ubrus i njime prebrišete ekran, tastaturu, kao i ostatak uređaja. Zatim, uzmite mali šrafciger i njime odvrnite šrafiće na poklopcu sa donje strane laptopa. Pokolpac prebrišite iznutra pa ga odložite sa strane.

pexels.com

Laptop u kancelariji

Unutrašnjost uređaja takođe prebrišite ubrusom, budite jako nežni i pažljivi. Nakon toga uzmite fen za kosu i njime osušite unutrašnjost laptopa i poklopca. Pazite da fen ne približavate plastici niti komponentama računara kao i da ne koristite najviše podešavanje temperature.


Nakon što se uverite da su sve veće kapljice nestale, uzmite pakovanje pirinča i postpite ga po unutrašnjosti uređaja. Ostavite uređaj tako preko noći, pirinač bi trebalo da upije preostalu vlagu. Ujutru otklonite sva zrna iz laptopa i zašrafite poklopac nazad pa pokušajte da upalite računar. Ukoliko odreaguje rešili ste problem. Ako pak ne daje znake života, pozovite profesionalca.

pexels.com

Laptop i kafa

Pored računara, na sličan način možete spasiti svoj telefon. Ukoliko vam je upao u bazen, pre nego što krenete da paničite da vam je ceo život koji čuvate u njemu ispario, uradite sledeće. Telefon pažljivo prebrišite suvim peškirom i potrudite se da istresete kapljice tečnosti iz ulaza za slušalice i otvora za punjač. Obrišite blic i kamere.

pexels.com

Telefon, voda i laptop

Zatim u šerpu sipajte punu kesu pirinča i zakopajte telefon u njemu, neka bude skroz prekriven. Ostavite ga tako preko noći. Ujutru izvadite uređaj, obrišite ga i pokušajte da ga upalite. Ako bude odreagovao, izbegli ste servis i skupe popravke za dlaku!

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)