Tetka Saveta

SVI PRAVE OGROMNU GREŠKU DOK KUVAJU POVRĆE, JEDNA STVAR UNIŠTAVA SVE VITAMINE: Evo šta nikako ne smete da radite!

Pripremljenu hranu konzumirajte što pre jer vitamin C nastavlja da se razgrađuje na vazduhu.

21.03.2025 06:40

SVI PRAVE OGROMNU GREŠKU DOK KUVAJU POVRĆE, JEDNA STVAR UNIŠTAVA SVE VITAMINE: Evo šta nikako ne smete da radite!
Shutterstock/Nitr

Tokom kuvanja povrća mnogi prave velike greške zbog kojih se gube dragoceni minerali i vitamini koji se nalaze u ovim namirnicama. Takođe, za pojedine namirnice važi pravilo da je mnogo bolje da ih jedete sirove nego kuvane, jer tako su mnogo zdravije za organizam.

Mali trikovi u pripremi hrane mogu značajno doprineti očuvanju vitamina i minerala, čineći svako jelo zdravijim.

Termička obrada je često neophodna da bi hrana bila jestiva i bezbedna, ali visoke temperature mogu smanjiti njen nutritivni sadržaj.

U nekim slučajevima toliko se vitamina i minerala gubi da je određene namirnice bolje konzumirati sirove. Ipak, uz pažljivo rukovanje i pravilne tehnike kuvanja moguće je sačuvati većinu korisnih sastojaka.

Profimedia

Vodite računa dok pripremate povrće za jelo kako biste sačuvali što više korisnih sastojaka iz njega 

Na primer, kuvanje, pečenje i prženje olakšavaju varenje hrane. Proteini iz kuvanih jaja su čak 180 odsto lakše svarljivi nego oni iz sirovih, a uz to se eliminišu potencijalne bakterije.

Šta se najčešće gubi tokom termičke obrade?

  • Vitamini rastvorljivi u vodi (C i B kompleks)
  • Vitamini rastvorljivi u mastima (A, D, E i K)
  • Minerali (najviše kalijum, magnezijum, natrijum i kalcijum)

Saveti za očuvanje vitamina i minerala:

  • Kuvajte s minimalnom količinom vode
  • Iskoristite tečnost preostalu nakon dinstanja povrća – njome možete preliti jelo
  • Povrće kuvajte s korom i oljuštite ga tek nakon termičke obrade
  • Kuvajte namirnice u većim komadima kako bi manje površine bilo izloženo toploti
  • Pripremljenu hranu konzumirajte što pre jer vitamin C nastavlja da se razgrađuje na vazduhu
  • Meso i ribu obrađujte samo onoliko koliko je neophodno da bi bili bezbedni za konzumaciju
  • Izbegavajte sodu bikarbonu prilikom kuvanja povrća – iako čuva boju, ona ubrzava gubitak vitamina C

Primenom pametnih tehnika kuvanja možete da uživate u ukusnim jelima, a da sačuvati ključne hranljive sastojke!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)