Tetka Saveta

OVAKO DINSTAN LUK VAM NEĆE USMRDETI CELU KUĆU: Zgusnuće jelo očas posla, a od užasnog mirisa ni traga

Trik koji morate znati!

04.02.2025 15:37

OVAKO DINSTAN LUK VAM NEĆE USMRDETI CELU KUĆU: Zgusnuće jelo očas posla, a od užasnog mirisa ni traga
Schutterstock

Mnogi kažu da nema dobrog jela bez crnog luka, a većina ljubitelja srpske kuhinje bi se složila sa ovom konstatacijom. Ipak, ono što mnoge odbija je dinstanje luka od čega smrdi kako cela kuhinja, tako i dom, a često i veš. Ali, postoji jedan tik koji može da olakša pripremu.

Dinstanje luka je jedan od osnovnih koraka pri pripremi brojnih jela, ali da li ste znali da postoji provereni trik koji svetski poznati kuvari koriste kako bi poboljšali ukus i teksturu luka? Gordon Remzi, poznati britanski kuvar, preporučuje dodavanje sode bikarbone i šećera prilikom dinstanja luka za variva i soseve. Ovaj jednostavan trik ne samo da ubrzava proces dinstanja, već i čini luk sočnijim i ukusnijim.

Sumpor koji se oslobađa iz luka prilikom termičke obrade može uzrokovati neprijatan miris koji se širi po celoj kući. Dodavanjem sode bikarbone i šećera, ovaj neprijatan miris se značajno umanjuje, pružajući prijatnije iskustvo pri kuvanju.

Osim toga, luk će se zgusnuti, što ga čini lakšim za varenje, a jelo će dobiti potrebnu gustinu bez dodatnog pravljenja zaprške.

freepik

Kako dinstati luk a da ne smrdi cela prostorija

Dodavanje sode bikarbone i šećera prilikom dinstanja luka donosi brojne benefite. Osim ubrzanja procesa dinstanja, ovaj trik sprečava širenje neprijatnih mirisa po kući, čineći kuhinju prijatnijom radnom okolinom. Takođe, rezultat je sočniji i ukusniji luk, koji doprinosi bogatijem ukusu krajnjeg jela.

Inače, ovaj trik primenjuju i kuvari u velikim restoranima i hotelima, tako da možete isprobati i u svojim domovima - rezultati će vas oduševiti!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)