Tetka Saveta

KAKO SE PRAVILNO ČISTI VEŠ MAŠINA, DVE GREŠKE SVI PRAVE: Ekspert otkriva šta obavezno morate da uradite

Koliko često čistite jedan od "najzaposlenijih" aparata u svom domu?

10.10.2024 06:45

KAKO SE PRAVILNO ČISTI VEŠ MAŠINA, DVE GREŠKE SVI PRAVE: Ekspert otkriva šta obavezno morate da uradite
Shutterstock

Veš mašina je osvedočeni maratonac, pere stotine tura veša, a glavno pitanje je da li je čistite kako treba. Ovde morate da odvojite malo vremena ako ne želite da se u mašini nakupljaju buđ i bakterije. Eksperti tvrde da ljudi često pogrešno čiste mašinu za veš.

Preporučuje se korišćenje izbeljivača s hlorom, alkoholno sirće, boca sa raspršivačem, krpa od mikrofibera i velika korpa za veš.

Na početku, treba detaljno očistiti filter za odvod, isprazniti ga i isprati. Potom uključiti jedan krug centrifuge da bi se uklonila preostala voda iz bubnja.

Napravite miks podjednakih količina vode i sirćeta, sipajte ga u posudu sa raspršivačem i poprskajte gumu oko otvora mašine. Ostavite da odstoji nekoliko minuta i nakon toga obrišite krpom. Pažljivo proverite da li ste pokupili svo sirće i da li je guma suva.  

Shutterstock

Ukoliko mašina nije adekvatno očišćenja neprijatan miris iz nje može se zadržati i na vešu

Sipajte izbeljivač u posudu za deterdžent i napunite do vrha. Posle toga uključite fukciju za samočišćenje, a ako je nema, onda iskoristite program na najvišoj temperaturi. Budite oprezni i vodite računa da izbeljivač ne ostane u mašini.

Ispiranje i ciklus centrifuge će ukloniti sve ostatke. Otvorite vrata i na kraju krpom očistite poklopac pumpe.

- Ako primetite da odeća posle pranja ne miriše kako bi trebalo, vreme je da očistite mašinu. Takođe, možete videti da se u mašini nakupljaju različiti ostaci, dlake, ostaci krzna, lišće i slično. To je jasan znak da već dugo niste očistili mašinu i da je sada vreme da to uradite - navodi Kortni Hartford, stručnjak za čišćenje, prenosi Mirror.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)