Tetka Saveta

KUHINJSKA STVAR KOJU SVI BACAJU, JEDINA MOŽE PREPORODI SVAKU BILJKU: Evo šta morate da uradite svaka dva meseca!

Ovo je još jedan dokaz da se u prirodi ništa ne baca.

04.10.2024 11:15

KUHINJSKA STVAR KOJU SVI BACAJU, JEDINA MOŽE PREPORODI SVAKU BILJKU:  Evo šta morate da uradite svaka dva meseca!
Schutterstock

Za razliku od biljki iz bašte koje mogu da puste korenje u potrazi za hranom i na prirodan način dobijaju vodu u vidu kišnice, kućne biljke imaju ograničenu količinu nutrijenata u zemlji, i njihova zaliha mora redovno da se obnavlja.

Kada je zemlja sveža, biljkama je u najgorem slučaju potrebno malo đubriva. Ali, posle dva meseca, biljka će pokupiti sve nutrijente iz zemlje.

A rešenje se krije u stvari koju svi bacamo - ljuskama od jaja

Kejt Tarner, stručnjak za baštovanstvo, navodi da će ljuske odmah podići nivo kalcijuma u biljci i pospešiti njen rast.

- Ljuske isitnite u toploj vodi i ostavite da odstoji nekoliko dana. Nakon toga zalijte biljke. Ljuske sadrže više od 90 odsto kalcijum karbonata, kao i druge nutrijenete koji su neophodni biljkama - kaže Tarner.

shutterstock.com

Ljuske od jaja su prepune kalcijuma

 

Takođe, ljuske pomažu da se zemlja lakše okopa, što omogućava korenju biljaka da brže raste. 

Kako biste napravili svoje kućno đubrivo, sameljite ljuske i njihov prah pomešajte sa zemljom, ili prah pospite oko biljke kako biste povećali količinu raspoloživih nutrijenata.

Najbrža varijanta je da napravite "čaj od kalcijuma" - ljuske potopite u proključaloj vodi i ostavite preko noći. Zatim zalijte biljke.

Dobra vest je da svoje prirodno đubrivo ne morate da držite u frižideru.

A orhideje i drugo cveće će bujati kao nikada ranije, prenosi Express.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)