Tetka Saveta

KAKO SE REŠITI STENICA U KUĆI: Posteljinu perite na visokim temperaturama, a za osetljive tkanine koristite zamrzivač!

Poslednjih godina primećena je invazija ovih parazita, a veruje se da je razlog prenaseljenost u gradovima.

08.10.2023 12:01

KAKO SE REŠITI STENICA U KUĆI: Posteljinu perite na visokim temperaturama, a za osetljive tkanine koristite zamrzivač!
shutterstock.com

Nedavno su se na društvenim mrežama pojavili snimci koji izazivaju jezu i prikazuju stenice kako gamižu po sedištima u brzim vozovima i autobusima u Parizu. Slična situacija je i u Njujorku, a problem je što se lako zakače za garderobu pa ih tako ljudi unesu u svoju kuću. Stenice su paraziti koje se najčešće zakače za ptice i sisare, a razlog njihove masovne pojave poslednjih godina je prenaseljenost u gradovima.

Veruje se da na desetine francuskih domaćinstava imalo problem sa stenicama kojih se nije lako rešiti. Ne kaže se džabe "dosadan kao stenica". Najčešće prave gnezda u dušecima ili ispod kreveta, kriju se u odeći, ormanima čak i u ramovima za slike. Izlaze noću da bi se hranile ljudskom krvlju. Njihovi ugrizi ostavljaju crvene tragove u vidu osipa koji se nekad pretvore u plikove ukoliko usledi alergijska reakcija.

Njihova pojava u domu nema veze sa higijenom a najčešće se pojavljuju u hotelima gde sakrivene bez hrane mogu da izdrže i do godinu ipo dana, a mogu da spavaju i do dve godine.

Kako se rešiti stenica?

Ukoliko otkrijete ove sićušne insekte koji su veličine do 7 milimetara operite posteljinu, peškire i sve što možete na visokim temperaturama. Na ovaj način ne samo što ćete uništiti ove parazite već i njihova jaja.

Stručnjaci koji su se bavili ispitivanjem stenica došli su do zaključka da je najbolje da prljavu posteljinu stavljate u korpe za veš koje nemaju otvore sa strane. Takođe, poželjno je da svu odeću i garderobu koja je za pranje stavite u velike džakove koje ćete koristiti za jednokratnu upotrebu. Tako se osiguravate da stenice koje su položile jaja unutar vaših posteljina, tu i ostanu. 

Temperatura koja će ubiti ove parazite je 60 stepeni a pranje mora da traje najmanje 30 minuta. Osetljivije tkanine koje ne trpe visoke temperature perete na 40 stepeni, što je uništiti većinu stenica, ali samo 25 odsto njihovih larvi. 

- Garderoba za koju sumnjate da bi mogla da krije ove parazite a ne smete da he perete na 60 stepeni možete staviti u zamrzivač na nekoliko dana što će uništiti ove parazite i larve, nakon čega možete stvari da operete na 40 stepeni - objasnili su stručnjaci.

Usisavanje i temeljno čišćenje

Redovno usisavajte površine kao što su kreveti, sofe, tepisi i druge tkanine. Nakon usisavanja, praznite usisivač u zatvorenu kesu i odmah je izbacite u đubre vam kuće. Očistite i dezinfikujte površine toplom vodom i sapunom.

Pozovite profesionalnu dezinsekciju

Ako se invazija stenica nastavi uprkos vašim naporima, možda će biti najbolje angažovati profesionalne istrebljivače. Oni su obučeni za efikasno uklanjanje buba stenica i mogu vam pružiti trajno rešenje u borbi protiv ovih napasti.

shutterstock.com

Veš perite na 60 stepeni i nećete imati problema

BONUS VIDEO:

Komentari (0)