Tetka Saveta

STUDENTKINJA USPEVA DA GODIŠNJE UŠTEDI I DO 2.000 EVRA: "Ništa više ne plaćam kešom, a račun sam podelila u četiri kategorije, evo i kako!" (FOTO+VIDEO)

Ema Kalter je našla načine na koji može da sačuva više novca za sebe i kupovinu poklona najmilijima.

05.10.2023 13:01

STUDENTKINJA USPEVA DA GODIŠNJE UŠTEDI I DO 2.000 EVRA: "Ništa više ne plaćam kešom, a račun sam podelila u četiri kategorije, evo i kako!" (FOTO+VIDEO)
Tiktok-emmaxcutler

Odlazak na studije je prvi trenutak kada se mladi osamostaljuju i počinju sami da planiraju svoje finansije. Ema Kalter (21) je Engleskinja koja je na trećoj godini studija i konačno je pronašla način na koji uspeva da uštedi neverovatne dve hiljade evra godišnje. Ona priznaje da joj u početku to nije polazilo za rukom i tokom godine mučila je muku kako bi uopšte skupila novac da plati kiriju, ali u međuvremenu je dobila studentski kredit i naučila kako da preraspodeli svoje finansije.

- Studentski kredit je za mene bio najveća suma novca kojom sam do tog trenutka raspolagala. Shvatila sam da ću lako potrošiti većinu para ako nastavim da plaćam kešom. Malo mi predstavlja problem što novac od kredita leže na račun iz tri dela, ali naučila sam da odvajam sa strane po šablonu koji se pokazao kao najbolji. Uvek odvajam novac na četiri dela. Za kiriju odvojim odmah 460 evra, za račune odvajam 170 evra, za kupovinu hrane i namirnica 140 evra, za izaske ide 35 evra do 60 evra, za sve ostalo 90 do 120 evra - objasnila je ona, a o tome je pisao i San.

 

 

Ema je objasnila i na koji način uspeva da sa se ovoliko novca prehrani i što je još čudnije kako na izlaske mesečno troši oko 50 evra.

- Kupujem namirnice koje su na sniženju. Takođe, uvek popunjavam sve ankete uz koje dobijem dodatno sniženje. Kada kuvam uvek spremam otprilke tri porcije odjednom, tako imam dva dana za ručak i uvek zaledim jednu porciju da mi ostane za neki dan kasnije. Nikada ne kupujem gotovu hranu jer to sebi ne mogu da priuštim. Što se izlazaka tiče, uvek se sa prijateljicama nalazim kod kuće, gde piće popijemo u stanu, pa plaćamo samo ulaz. Odvikla sam se od svake nepotrebne kupovine, a često novac koji uštedim prebacim za trošak i za naredni mesec. Tako uspevam da uštedim za kupovinu božićnih poklona - objasnila je Kalterova.

@emmaxcutler This is everything I picked up from Tesco, although I did forget about 3 things on my shopping list as usual 🤣 #foodshop #tesco #tescoclubcard #tescofoodshop #tescofoodhaul #uni #student #budget #unifoodshop #studentfoodshop #budgetshop ♬ Feel It - Club Edit - Jazzy

Ona je objasnila da je ranije sve plaćala karticom, ali tako bi uvek izgubila evidenciju koliko para potroši. Sada joj je novac uvek na računu i to podeljen u četiri dela, tako uvek zna koliko novca može na šta da potroši.

- Studiram medije i komunikaciju, a na mom fakultetu često je neophodno da se odrade neki virtuelni prijekat, za koje se rado javljam, a plaća se oko 10 dolara po satu. Gledam da se paralelno sa studijima i zaposlim kako bih ulagala novac za kupovinu sopstvene nekretnine, budući da najveći deo finansija dajem na iznajmljivanje stana - objasnila je Ema.

 

@emmaxcutler Everything I got in my Aldi food shop 🫶🏼 No meat this week because I stocked up last week in my Tesco shop 👀 #aldi #aldifinds #alditok #aldihaul #foodshopping #foodshoppinghaul #budget #student #budgetshop #uni ♬ Speed Drive (From Barbie The Album) - Charli XCX

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)