Horoskop

Lotos mudra: Položaj ruke će vam otvoriti srce i povezati vas sa višom energijom

Određeni položaj ruku i prstiju će vas pročistiti i isceliti

05.03.2022 09:00

Lotos mudra: Položaj ruke će vam otvoriti srce i povezati vas sa višom energijom
YouTube/printscreen

Poseban položaj ruku i prstiju predstavlja mudru koja se koristi za iscelivanje i postizanje unutrašnje ravnoteže. Na sanskritu mudra znači „poklon radosti“ (mud – radost i ra – poklon).

Ova reč ujedno znači i tok, pri čemu se misli na slobodan protok energije koji je neophodan za unutrašnju ravnotežu i zdravlje. Mudre su zapravo niz simbola ili položaja koji služe za obnavljanje telesne energije i postizanje optimalnog zdravlja.

Tokom izvođenja određene mudre, mozak preko nervnih završetaka u prstima prima jedinstvenu poruku i zatim deluje u skladu s njom. Na taj način telo komunicira s umom u cilju uspostavljanja prirodne ravnoteže. Zbog toga se mudrama pripisuju brojna terapeutska i iscjeljujuća svojstva.

Na ovaj način se može ojačati imunitet, poboljšati raspoloženje, osigurati san, nadoknaditi izgubljenu energiju, pojačati koncentraciju, delotvorno se rešiti fizičke i psihičke boli. Uz to, one pomažu u isceljenju od određenih bolesti.

Kako se izvode mudre

Mudre možete raditi sedeći, stojeći ili ležeći, bilo gde i kad god vam to odgovara a okolnosti dopuštaju.

Ne morate jako pritiskati prste – lagani dodir biti će sasvim dovoljan. Radite mudre s obe ruke istovremeno. U zavisnosti od tegoba ili oboljenja, u tom položaju treba provesti od tri do 45 minuta i preporučljivo je da se oslonite na unutrašnji osećaj.

Cvet lotosa

U budizmu, cvet lotosa predstavlja otvaranje srca i buđenje. Lotos se otvara na samoj površini jezera i pruža svoje latice ka Suncu, dok mu je korenje duboko zariveno u blatnjavo dno gde se čvrsto drži, piše Sensa.

Ovaj cvet nas podseća koliko su na čvrsti koreni i koliko je važno da se otvorimo ka svetlu.

YouTube/printscreen

Lotos mudra otvara srce

 

Kako se izvodi mudra lotosa

Ako osećate potrebu za duhovnim napretkom, čistoćom misli, dodatnom snagom, otvorite srce pomoću lotos mudre i povežite se s višom energijom iz koje se crpi snaga.

Sedite u pozu lotosa i podignite šake u visinu grudi. Formirajte oblik cveta prstima tako što ćete ostaviti ivice oba mala prsta, palčeva i korena šaka da vam se dodiruju.

Zatim okrenite prste prema zemlji, ostavljajući nadlanice da vam se dodiruju. Zamislite vaše prste da su koren lotosa.

Dišite duboko, a u sebi ponavljajte afirmaciju: "Moje srce je otvoreno a moji korenovi su snažni."

Ovu pozu držite od tri do pet minuta.

Ova mudra donosi ozdravljenje srcu, telu i duši, piše Atma.

 

Komentari (0)