ENERGIJA ZAHVALNOSTI

ZAHTEVNA ALI I ZAHVALNA: Kakvu simboliku ima maranta?

Ako volite sobne biljke, marantu ćete obožavati!

08.12.2021 16:05

ZAHTEVNA ALI I ZAHVALNA: Kakvu simboliku ima maranta?
pexels.com

Maranta je biljka u koju ćete se zaljubiti na prvi pogled. Vrlo je česta sobna biljka, a poznata je i pod nazivom zečja šapa. Ima smaragdno zelene listove, prošarane tamnim mrljama i ružičastim žilama na listovima.

Maranta potiče iz Južne Amerike, a dobila je ime po venecijanskom botaničaru Bartolomeu Maranti sredinom 16. veka.

pexels.com

Biljka maranta

Marante vole indirektno svetlo i dosta vlage. Ukoliko je za vreme leta izlažete direktnom sunčevom svetlu listovi će joj biti bledi i pojaviće se suvi delovi listova. Sa druge strane, u toku zimskih meseci omogućite joj dosta direktne svetlosti kako bi održale rast i adekvatno prezimile bez ikakvih oštećenja. Od supstrata vole humusno dobro propusno zemljište.

U toku letnjih meseci neophodno joj je obezbediti dosta vlage zalivanjem i ne dozvoliti da joj se zemljište između dva zalivanja potpuno osuši. Dodatni vlagu joj možete obezbediti orošavanjem i korišćenjem posude sa vodom u njenoj neposrednoj blizini. Maranta se u toku letnjih meseci zaliva 2-3 puta nedeljno, zimi jednom nedeljno. Izuzetno će vam biti zahvalna ukoliko joj redovno uklanjate prašinu sa listova.

Kada je reč o simbolici i energiji koju stvara u domu, marantu nazivaju još i "molitvena biljka" jer joj se svake noći listovi sklupčaju poput ruku koje se mole. Zato nas ova biljka podseća na molitvu i na značaj izražavanja zahvalnosti.

Kada se listovi marante saviju, to može biti naš podsetnik da na kraju dana treba da se zahvalimo na svim dobrim i lepim stvarima koje imamo u životu. One možda izgledaju kao sitnice, ali znate da bez njih ne biste mogli. Zahvalite se a novom danu, lepoj večeri, zagrljaju bliske osobe, dobrom raspoloiženju, domu, porodici, prijateljima... Sklopite ruke i budite zahvalni za sve, jer zahvalnost je zaista lekovita i moćna. Marantu još nazivaju i biljka Deset Božijih zapovesti, jer poseduje deset tamnozelenih mrlja na listovima.

pexels.com

Molitva

Osim što ova biljka sa predivnim šarama donosi u vaš dom energiju mira i zahvalnosti, ona je idealan poklon kada nekome želite da kažete "hvala". Poklonite je dragoj osobi kojoj ste zahvalni i maranta može postati jedan od simbola vaše povezanosti. Savete za negovanje ove biljke pogledajte u videu ispod teksta.

 

Komentari (0)