Odrasli

OTIŠLA KOD LEKARA ZBOG PROBLEMA SA OČIMA I SAZNALA DA IMA RAK PLUĆA: Nije imala simptome, a ovo su šok detalji slučaja

Nakon pregleda ispostavilo se da je situacija alarmantna.

03.05.2024 20:50

OTIŠLA KOD LEKARA ZBOG PROBLEMA SA OČIMA I SAZNALA DA IMA RAK PLUĆA: Nije imala simptome, a ovo su šok detalji slučaja
shutterstock.com

Nedavno je jedan lekar upozorio da ne treba zanemariti mogućnost raka pluća kod pacijenata koji imaju problem sa vidom. Naime, 32-godišnja žena iz Indije koja nikada nije pušila otišla je kod lekara nakon što je oslepela na jedno oko. Ispostavilo se da su njena pluća bila puna kancerogenih tumora, iako nije prijavila nikakve probleme sa plućima, prema slučaju objavljenom u časopisu Radiology Case Reports Elsevier-a.

Neobičan slučaj bez simptoma

Dr Alok Pratap Sing sa ističe da je pacijentkinja bila potpuno asimptomatska i aktivna, osim što je imala vidne smetnje. On naglašava da ovaj slučaj dodatno naglašava neophodnost hitne i prioritetne procene pacijenata za karcinom pluća kada se primete sumnjive intraokularne lezije. 

- Ovaj slučaj je dalje naglasio neophodnost brze i prioritetne procene pacijenata za karcinom pluća kad god se primete sumnjive intraokularne lezije. Čini se da ovi slučajevi predstavljaju posebnu podgrupu maligniteta pluća - rekao je doktor, piše NYPost.

shutterstock.com

Rak pluća simptomi

Problemi s vidom kao signal za hitnu reakciju

Žena je potražila pomoć u bolnici nakon što je izgubila vid na desnom oku i videla treperenje svetla, vizuelnu smetnju poznatu kao fotopsija, na levom oku. Testovi su otkrili da ima kancer pluća zajedno sa horioidnim metastazama u oba oka. Horioidalna metastaza je kancer koji počinje negde drugde u telu, ali se širi u oči putem krvi, prema New York Eye Cancer Center-u.

Lekar je istakao da vizuelne smetnje treba shvatiti ozbiljno kao potencijalan simptom raka. On naglašava da je važno naglasiti da vizuelne smetnje zbog horioidnih metastaza obavezuju ove pacijente da potraže medicinsku pomoć. Kako je vizuelni ulaz najosetljiviji senzorni ulaz, pacijenti mogu primetiti čak i najmanje smetnje u vidu.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)