Odrasli

RANI SIMPTOMI TRUDNOĆE: Javljaju se pre nego što pomislite da ste u drugom stanju! (FOTO)

Znakovi koji ukazuju na drugo stanje mogu da se razlikuju od žene do žene.

12.04.2024 15:15

RANI SIMPTOMI TRUDNOĆE: Javljaju se pre nego što pomislite da ste u drugom stanju! (FOTO)
Shutterstock

Trudnoća se ne zove bez razloga "drugo stanje". Većina žena najčešće ni ne zna da je ostala trudna sve do izostanka menstruacije, mada nedostatak ciklusa može da upućuje i na mnoge druge stvari. Ipak, pojedine žene već nekoliko dana od začeća mogu osetiti promene u svom telu. 

Može se desiti da već u prvim danima trudnoće osetite glavobolju, povišenu temperaturu, učestaliju potrebu za mokrenjem, grčeve, nadutost, malaksalost i drugo. Svi ti znaci ne moraju nužno da znače trudnoću.

Ponekad su oni zaista pokazatelj iscrpljenosti organizma, bolesti ili prosto nadolazeće menstruacije. Rani simptomi trudnoće variraju od žene do žene.

shutterstock.com

Savremeni kućni testovi su prilično pouzdani

Simptomi trudnoće

Početak trudnoće se računa od prvog dana poslednjeg menstrualnog ciklusa koji je žena imala. Upravo zbog toga prvih nekoliko nedelja trudnoće najverovatnije nećete osetiti nikakve simptome. U periodu između prve i četvrte nedelje trudnoće sve što se dešava, dešava se na ćelijskom nivou. Oplođena jajna ćelija formira blastocist, iz koga se dalje razvijaju bebini organi i delovi tela.  

Već posle četvrte nedelje počinju da se javljaju sledeći simptomi: 

  • izostanak menstruacije
  • grudi su veće i meke jer raste nivo estrogena i progesterona što utiče na izgled dojki
  • umor
  • mučnina i povraćanje koje ne mora da se javlja samo ujutru
  • učestalo mokrenje
  • promene raspoloženja 
  • osetljivost na mirise
  • potreba za određenom vrstom hrane 
  • odbacivanje određene vrste namirnica
  • noćno znojenje

U slučaju da posumnja da je u drugom stanju većina žena će odmah otići do apoteke kako bi kupila i uradila kućni test za trudnoću. Savremeni testovi su vrlo pouzdani, ali da biste bili sigurni preporuka je da se testiranje ponovi nakon nekoliko dana.

shutterstock.com

Za svaku trudnicu je važno da prati savete svog ginekologa

 

Ipak, najvažnije od svega je da se obratite svom ginekologu koji će potvrditi trudnoću na osnovu analize krvi i dati vam adekvatne savete kako da se ponašate. Ginekolog može da vam prepiše određene suplemente koji su važni za zdrav razvoj ploda, kao što su folna kiselina i gvožđe. Redovne posete ginekologu tokom trudnoće su ključne za praćenje razvoja bebe i održavanje zdravlja trudnice.

Važno je da se trudnica pridržava svih saveta i preporuka ginekologa kako bi obezbedila najbolje zdravlje za sebe i svoju bebu.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)