Psihologija

PAMĆENJE ZA PAMĆENJE: Uz ovih 10 trikova zaboravite na zaboravnost!

Na vrh vam je jezika a vi nikako ne možete da se setite reči? Znate da ste nešto učili i spremali za ispit ali kada vas profesor pita, to vam iznenada ispari iz glave? Bez brige, svima nam se ovo desilo. Kako biste ovo sprečili, poslužite se trikovima iz našeg teksta.

16.03.2022 21:00

PAMĆENJE ZA PAMĆENJE: Uz ovih 10 trikova zaboravite na zaboravnost!
pexels.com

Ušli ste u sobu da uzmete nešto a onda kada do nje dođete, stanete na vratima i odjednom ne možete da se setite po šta ste pošli. Stojite tako, gledate po prostoriji ali lampica iznad glave nikako da se upali. Svakoga bi tako nešto iznerviralo. Ipak, mi vam savetujemo da izbegnete stres i svoje pamćenje poboljšate uz 10 najboljih caka portala Srećna Republika.

1. Usmerite pažnju

jedna od glavnih komponenti boljeg pamćenja je oštar fokus. Kako bi se informacije pohranile u dugoročno pamćenje, povedite računa o svojoj koncentraciji i pažnji. Pokušajte da učite na mestima koja nemaju ometače poput televizije, telefona ili buke. Ukoliko to nije izvodljivo, nabavite slušalice ili čepiće za uši, i sasmit tim ćete poboljšati kvalitet vašeg pamćenja i učenja.

pexels.com

Mozak prepun informacija

2. Igra mirisima

Mirisi su bolji okidači sećanja od zvukova, dokazala je nauka. Jedna od mnemotehnika kaže da bi trebalo uskladiti mirise od vremena kada nešto pamtite ili učite do trenutka kada to treba da primenite. Konkretno, poprskajte parfem jako prepoznatljivog mirisa na pulsnu tačku nadlanice dok ste u procesu učenja, a onda to isto ponovite na dan testa ili neke poslovne prezentacije.

3. Suplementi

Kako biste svom mozgu dali dodatnu podršku za memorijske izazove, probajte da uzimate suplemente koji pospešuju učenje i pamćenje. Proizvodi na bazi biljnih ekstrakata među kojima su i bakopa, gotu kola, ginko, guarana i melisa u sinergiji s koenzimom Q10 su poznati po svojoj efikasnosti. Naravno, kao i pre primene bilo koje vrste terapije, najbolje je konsultovati se sa izabranim lekarom i potražiti savet od njega.

pexels.com

Žvakanje pojačava moždanu aktivnost

4. Samo žvaćite

Ukoliko žvaćete žvake, to će dovesti do povećanog protoka krvi i omigućiti vam veću moždanu aktivnost, koja će rezultirati boljim pamćenjem i učenjem, piše portal naturala.hr

5. Aplikacije za bolje učenje

Digitalno doba i pametni telefoni umeju ponekad da nas ometaju tokom učenja, ali imaju i oni svojih prednosti. Postoje mnoge aplikacije koje će korišćenjem različitih igrica, boja i zvukova vaš mozak istrenirati i omogućiti mu lakše učenje, bolje i dugotrajnije pamćenje, veću koncentraciju, pojačanu mentalnu agilnost, ali i razviti vašu sposobnost rešavanja problema.

pexels.com

Aplikacije olakšavaju učenje

6. Meditacija

Studije govore da ukoliko meditirate četiri puta dnevno barem po 20 minuta, to može poboljšati vaše pamćenje i pažnju i to od 15% do čak 50%. Dakle, ako vas meditacija već neko vreme intrigira, krajnje je vreme da se u njoj okušate.

7. Kvalitetan san

San ne regeneriše sam fizički već i mentalno. To znači da je vrlo važan i za bolje pamćenje. Čak vam i kratka ali slatka dremka nakon učenja može pomoći da nove infromacije usvojite brže i bolje. Odmoran mozak je oran mozak, što znači da bi trebalo da se postarate da mu svake noći obezbedite najmanje sedam do osam sati sna u kontinuitetu.

pexels.com

Lampica se upalila i lakše se pamti

8. Na sav glas

Ukoliko nešto čitate ili se preslišavate radite to na glas. Primenite isto to prilikom učenja, ukoliko čitate delove gradiva na glas, umesto u sebi, vaš mozak bolje pamti i skladišti nove informacije, pa samim tim i poboljšava vaše performanse vezane za pamćenje.

9. Fizička aktivnost

Ako preferirate fizički pristup, i za vas postoji rešenje. Naime, postoji veoma jasna veza između redovnog vežbanja i pojačavanja kognitivnih funkcija, koje uključuju i pamćenje. Dakle, dok razgibavamo telo, razgibavamo i mozak i omogućavamo mu bolju memoriju.

pexels.com

Ponavljanjem do boljeg pamćenja

10. Ponavljanje je majka nauke

Da li znate šta je elaborativna proba? Ovo je jedna od najefikasnijih tehnika za poboljšavanje pamćenja i odigrava se u nekoliko etapa. Naime, prvo bi trebalo pročitati definiciju željenog pojma, nakon toga je proučiti i na kraju pročitati detaljnije objašnjenje ili opis onoga što pojam znači. Kada ovaj postupak ponovite u nekoliko ciklusa, najverovatnije ćete primetiti da vam pamćenje informacija ide mnogo brže i lakše.

 

 

Komentari (0)