Lekovi iz prirode

RUSKI PULMOLOG OTKRIVA: Izlečite bronhitis bez komplikacija (+RECEPTI ZA PRIRODNE LEKOVE)

Najbolji način prevencije bronhitisa jeste izbegavanje boravka na otvorenom po hladnom vremenu i provetravanje prostorija, a kod infekcije pomaže odmor i prirodni lekoviti napici.

22.01.2022 08:00

RUSKI PULMOLOG OTKRIVA: Izlečite bronhitis bez komplikacija (+RECEPTI ZA PRIRODNE LEKOVE)
pexels.com

Svako od nas bar jednom godišnje pati od prehlade praćene kašljem, a na lekarskom pregledu se pacijentu često dijagnostikuje akutni bronhitis. Istovremeno, simptomi ovog oboljenja su jedan od 10 najčešćih razloga zbog kojeg ljudi traže medicinsku pomoć, posebno u hladnom periodu godine.

Dok se kod prehlade i gripa infekcija zadržava u takozvanim gornjim disajnim organima, kod bronhitisa ona dospeva dublje u respiratorni trakt, pa ovo oboljenje svakako nije za potcenjivanje.

VIRUSI KAO GLAVNI UZROK

- Bronhitis je zapaljensko oboljenje sluzokože bronhija, respiratornih cevčica koje vode do alveola, delova pluća za razmenu gasova. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, incidenca akutnog bronhitisa je oko 30 odsto godišnje. Međutim, u Rusiji ne postoje jasni standardi za dijagnozu akutnog bronhitisa, pa se on često odvija pod maskom akutnih respiratornih virusnih infekcija. Istina je da zapaljenje bronhija najčešće izazivaju virusi, ali poslednjih godina sve su češći slučajevi bronhitisa izazvanih hlamidijom i mikoplazmom, a u 10 odsto slučajeva bronhije su zahvaćene bakterijskom infekcijom. Često postoji i zajedničko delovanje različitih patogena, a ne treba zanemariti i neinfektivne uzroke akutnog bronhitisa poput niske temperature vazduha, udisanja alergena i različitih toksičnih hemijskih jedinjenja - kaže ruski pulmolog dr Aila Ahmetovna Erkenova.

pexels.com

Bronhitis najčešće izazivaju virusi

Ona dodaje da je kod ovog oboljenja karakteristično povećanje obima sekreta koji proizvode bronhije. Kašalj koji se javlja je refleksni mehanizam čiji je cilj uklanjanje sekreta, čestica prašine, virusa i drugih stranih supstanci iz bronhija. Tipični simptom bronhitisa je iskašljavanje žutog ili zelenog sekreta. Kao ostali simptomi, mogu se javiti povišena temperatura, opšta slabost i nelagodnost u grudima.

MIROVANJE I MNOGO TEČNOSTI

- Prilikom pregleda pacijenta rendgen grudnog koša obično ne otkriva promene u plućnom tkivu, a u analizi krvi se otkriva tek neznatno povećanje leukocita, neutrofila i monocita. U jeku infekcije pacijentu je dovoljan kućni režim lečenja, odmor i mirovanje uz pojačan unos vode i nezaslađenih toplih čajeva. Biljne mešavine ruske narodne medicine mogu biti od pomoći, a propisuju se i lekovi koji će pomoći kod iskašljavanja ili umiriti suv kašalj. Kod spazma bronhija primenjuju se bronhodilatatori, najčešće u obliku inhalacije, mada veoma efikasno može biti i udisanje prirodnih lekovitih isparenja - objašnjava dr Erkenova.

Ona naglašava da je upotreba antibiotika kod osoba starijih od 55 godina s čestim kašljem, gnojnim sputumom i teškom intoksikacijom sasvim opravdana, ali da ovi lekovi najčešće nisu potrebni za lečenje akutnog bronhitisa. Infekcija, u proseku, traje od sedam do 10 dana, simptomi su najizraženiji u prva tri-četiri dana, a zatim postepeno popuštaju. Akutni bronhitis svakako zahteva lekarski pregled jer mogu nastati komplikacije u vidu upale pluća, hroničnog bronhitisa, bronhijalne astme i drugih ozbiljnih poremećaja.

- Najbolji način da izbegnete akutni bronhitis je da ga prevenirate. Izbegavajte hipotermiju, blagovremeno lečite akutne respiratorne virusne infekcije i prestanite da pušite. Pobrinite se da prostorija u kojoj spavate ima dovoljno vlažnosti i redovno je provetravajte. Vežbe disanja i vibracione masaže grudnog koša su takođe veoma delotvorne jer poboljšavaju drenažu bronhija i pomažu u uklanjanju sekreta - naglašava dr Erkenova.

Ruski narodni lekovi za bronhitis

* Isceljujući napitak od piva

Sastojci:

  • 500 ml svetlog piva
  • 4 kašike meda
  • kašičica bibera

Priprema:

Zagrejte pivo, pa u njemu rastvorite med i biber i dobro promešajte. Napitak popijte dok je topao, u malim gutljajima. Ovo je starinski ruski lek kojim se, osim akutnog bronhitisa, uspešno leči početna angina, laringitis i faringitis.

* Kurkuma i limun

Pomešajte kašiku kurkume, šolju meda i sok limuna. Razmutite kašičicu dobijene mešavine u šolji tople vode i pijte tri puta dnevno. Poznato je da je ova mešavina izuzetno dobra u prevenciji gotovo svih bolesti respiratornog sistema.

* Mleko, žumance i maslac

U šolju prokuvanog i ohlađenog mleka dodajte po kašiku maslaca meda, promešajte, pa dodajte dobro umućeno žumance i na vrh kašičice sode bikarbone. Ovaj napitak pijte svako veče pre spavanja u trajanju od pet dana.

* Đumbir, med i ren

Pomešajte dve šolje meda i po pola šolje narendanog đumbira i rena. Ostavite da odstoji dve nedelje, a potom dnevno uzimajte po kašiku pripremljene mešavine rastvorene u toplom čaju.

Najbolji čajevi za kašalj

* Čaj od majčine dušice

Majčina dušica je poznata kao prirodni antibiotik i uspešno leči bronhitis i kašalj. Šoljom ključale vode prelijte dve kašike majčine dušice, ostavite da odstoji pet minuta poklopljeno i procedite. Pijte po tri šolje toplog čaja dnevno.

Pixabay

Čajevi su najbolji prirodni lekovi

* Ruska biljna mešavina

Sastojci:

  • 10 g bokvice
  • 10 g kamilice
  • 10 g lista belog sleza
  • 10 g anisa
  • 20 g korena majčine dušice
  • 20 g korena sladića

Priprema:
Pomešajte sve sastojke, pa kašiku mešavine prelijte šoljom ključale vode i ostavite da odstoji oko 20 minuta. Procedite i pijte tri šolje ovog čaja dnevno.

Lekovite inhalacije

* Crni i beli luk

Dve glavice crnog luka i šest čenova belog sameljite ili sasvim sitno iseckajte. Na crep ili ciglu složite povrće, pa stavite u vrelu rernu da se dobro ugreje. Izvadite ciglu pažljivo iz rerne i udišite isparenja dok je toplo. Tokom inhaliranja preko glave stavite veliki peškir da se isparenja ne šire po prostoriji. Ovo je stari ruski narodni recept za kašalj i bronhitis koji preporučuju ruski lekari.

* Ulje eukaliptusa

Parna terapija uljem eukaliptusa veoma je efikasna kod osoba koje pate od bronhitisa. U šoljicu ključale vode dodajte 10 kapi ulja, zatim stavite peškir preko glave, nagnite se nad posudu i duboko udišite isparenje 10 minuta. Ulje eukaliptusa je veoma korisno za osobe s bronhitisom jer njegovi aktivni sastojci olakšavaju disanje. U Rusiji se ulje eukaliptusa koristi protiv kijavice i prehlade i kao kućni antiseptik.

Komentari (0)