Odrasli

PRED IZLAZAK U GRAD, POJEDITE OVU NAMIRNICU - sigurno nećete imati mamurluk! Doktorka poručuje, a ovo svi imamo u frižideru!

Uz pomoć jedne stvari vađ metabolizam će lakše obraditi alkohol.

31.12.2024 19:15

PRED IZLAZAK U GRAD, POJEDITE OVU NAMIRNICU -  sigurno nećete imati mamurluk! Doktorka poručuje, a ovo svi imamo u frižideru!
Printskri tiktok/Hanna Kuprevich / Alamy / Alamy / Profimedia

Božićni i novogodišnji praznici često donose opuštanje uz čašu ili dve alkohola, ali niko ne želi da se sutradan probudi sa glavoboljom i mamurlukom. Srećom, postoji jednostavan trik koji može pomoći u ublažavanju tih simptoma, a reč je o hrani koju svi imamo u svom frižideru – siru.

Dr Nena Čandrasekaran, specijalista plućnih i intenzivnih medicinskih oboljenja, nedavno je podelila na TikToku savet koji je postao viralan, sa više od 2,5 miliona pregleda. U svom videu, dr Čandrasekaran je objasnila da jedenje sira pre konzumiranja alkohola može pomoći telu da bolje metabolizuje alkohol, smanjuje apsorpciju i tako sprečava ozbiljno oštećenje jetre.

- Sir je bogat proteinima, mastima i složenim ugljenim hidratima koji mogu da oblože stomak, čime se usporava apsorpcija alkohola. Osim toga, sir pomaže telu da bolje obradi alkohol i smanjuje njegov negativan uticaj na jetru, objasnila je doktorka.

@neenziemd Things they dont tell you pt 298 Cheese before alcohol can help prevent hangovers #cheese #alcohol #hangover ♬ original sound - Neenz

Osim što smanjuje rizik od mamurluka, sir je bogat i hranljivim materijama, poput vitamina B i kalcijuma, koji se često gube iz organizma tokom konzumiranja alkohola. Kalcijum je posebno važan za poboljšanje funkcije nervnog sistema i mišića, dok vitamini B pomažu u održavanju energije i metabolizma.

Iako je ovaj savet oduševio mnoge korisnike društvenih mreža, doktor je ipak naglasila da prekomerna konzumacija alkohola može biti štetna i da je uvek najbolje konzumirati alkohol umereno.

- Samo zapamtite, nijedno alkoholno piće nije manje štetno od drugih. Ako pijete, setite se da prvo pojedete sir, savetuje ona.

Objava je izazvala lavinu pozitivnih komentara, a korisnici su rado delili svoje iskustvo, ističući kako je ovo odličan način da se smanji neželjeni efekat alkohola.

- Sir kao lek? Genijalno! - komentarisao je jedan korisnik, dok je drugi dodao:

- Sada razumem zašto je vino i sir tako popularno!

I dok sir može biti koristan u borbi protiv mamurluka, Nacionalna zdravstvena služba Ujedinjenog Kraljevstva (NHS) podseća na važnost umerene konzumacije alkohola. Preporučuju da se ne pije više od 14 jedinica alkohola nedeljno i da se potrošnja rasporedi na nekoliko dana, sa pauzama tokom nedelje kako bi se smanjili zdravstveni rizici.

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)