Zanimljivosti

OBIČAJI NAZDRAVLJANJA SU SE MENJALI KROZ ISTORIJU: Ipak jedno je ostalo isto, nikada nemojte nazdravljati vodom!

Naježićete se kada čujete razlog.

22.07.2024 10:00

OBIČAJI NAZDRAVLJANJA SU SE MENJALI KROZ ISTORIJU: Ipak jedno je ostalo isto, nikada nemojte nazdravljati vodom!
Pixabay.com

Nazdravljanje je običaj koji simbolizuje jedinstvo, zajedništvo i dobre želje. Bez obzira na to da li se nazdravlja vinom, pivom ili sokom, čin podizanja čaše je univerzalni znak prijateljstva i radosti. Na nekom slavlju, možda ste primetili da neko odbija zdravicu vodom

Iako vam to može zvučati čudno ili kao izgovor za konzumaciju alkohola, razlog je zapravo duboko ukorenjen u drevnom verovanju. Stari Grci su verovali da, kada čovek umre, njegova duša odlazi u Had, podzemni svet, i pije iz Lete, reke zaborava, kako bi zaboravio prošlost i patnju prethodnog života.

Nazdravljanje vodom se smatralo simboličnim prizivanjem zaborava. Prema verovanju, nazdravljanje vodom može privući sudbinu goru od smrti, a to je zaborav tokom života.

Koreni nazdravljanja sežu duboko u prošlost, a poreklo je isprepleteno mitovima, religijom i društvenim normama. 

Shutterstock

Zdravica se menjala koroz istoriju

Antički Grci: Poreklo simbolike

Jedna od najranijih poznatih priča o nazdravljanju dolazi iz antičke Grčke. Grci su verovali da nazdravljanjem vinom prizivaju bogove, posebno Dionisa, boga vina i veselja. Čin podizanja čaše prema nebu bio je znak poštovanja i molitve za sreću i blagostanje. 

Rimska Tradicija: Zdravlje i život

Rimljani su preuzeli običaj od Grka, dodajući mu svoje elemente. Nazdravljanje je postalo sinonim za zdravlje, što je i danas ostalo prisutno u mnogim jezicima. Englesko "cheers" dolazi od latinskog "salus", što znači zdravlje. Rimljani su verovali da zvuk čaša koje se sudaraju tera zle duhove i donosi sreću.

Pixabay.com

Uzdravlje!

Srednji Vek: Sigurnost i poverenje

Tokom srednjeg veka, običaj nazdravljanja imao je i praktičnu stranu. U doba kada su trovanja bila česta, domaćini su nazdravljali sa gostima prelivajući vino iz svoje čaše u tuđe, kako bi pokazali da piće nije otrovano. Ovaj čin bio je znak poverenja i poštovanja među ljudima.

Savremeni običaji: Simbol jedinstva i sreće

Danas, nazdravljanje je običaj koji simbolizuje jedinstvo, zajedništvo i dobre želje. Bez obzira na to da li se nazdravlja vinom, pivom ili sokom, čin podizanja čaše je univerzalni znak prijateljstva i radosti.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)