Zanimljivosti

SIR SA CRVIMA I IZMET PTICA KAO POSLASTICA: Imate li stomak za najbizarnija jela evropske kuhinje?

Na spisku se nalazi i balkanski specijalitet - škembići.

06.07.2024 14:03

SIR SA CRVIMA I IZMET PTICA KAO POSLASTICA: Imate li stomak za najbizarnija jela evropske kuhinje?
Shutterstock

Kulinarstvo se vekovima razlikovalo među narodima. I dok su neki delili sličan ukus, ima i onih koji jedu za nas bizarna jela koja verujemo nikada niste probali. Verovali ili ne, i u Evropi postoje neka od najbizarnijih jela za koja mnogi od nas nikad nisu čuli, a kamoli probali. Evo nekoliko odabranih, za one najhrabrije i sa dobrim stomakom. 

KASU MARZU:

Ovo je jedan od italijanskih specijaliteta i spada u poznate sardinijske sireve koji se pravi od kozjeg mleka i larvi, odnosno crva koji su zaduženi da razlažu mast u siru. Iako se crvi mogu izbeći tokom degustiranja, svi kažu da je pravo zadovoljstvo pojesti upravo crva. Zbog opasnosti od oštećenja creva, ovaj sir zabranjen je za prodaju.

IZMET PTARMIGANA

U određenim delovima Grenlanda izmet ptica - partigan, se jede kao poslastica, a poznat je i kao snežna kokoška. Skuplja se tokom zime i hladnog perioda, jer je tada najtvrđi, a ova vrsta ptice skoro uvek nuždu obavlja na jednom mestu. Ovaj izmet često se sprema sa masnoćom i mesom tuljana i to se smatra jednom od bizarnijih grenlandskih poslastica, prenosi Večernji list.

 

KIŠKA

Ovo je rusko jelo i najsličnije je "krvavici" odnosno kuvanoj kobasici koja je napravljena od iznutrice. Glavni sastojak ovog jela je krv, koja je pomešana sa manje kvalitetnom svinjetinom i heljdom. Kako bi ukus bio potpun, smesa se stavlja u očišćenna svinjska creva. U Rusiji se ovo jelo služi za doručak. 

KRIADILAS

Ovo je jelo koje je posebno popularno među muškarcima, jer se veruje da povećava potenciju. To su prženi testisi bika, a ukoliko Španci ne pronađu bika, ispeći će neke druge životinje - svinju, ovna ili kozu. U Španiji ih služe sa krompirom i začinjeni sosom. 

 

 

STARGAZI PITA: 

Pite su kod nas izuzetno popularne i uglavnom se prave sa sirom ili jabukama. Englezi vole da ih prave sa glavama sardine. U testo pite se stavljaju celovite sardine, ali je suština da se ostave njihove glave na površini pite da vire. Za Engleze to znači da ribe gledaju u nebo odnosno kažu "Gazing the Stars" po čemu je i pita dobila naziv.

 

 

FILEKI:

I Balkanci imaju "svog konja za trku" kada su neka jela u pitanju. U pitanju je specijalitet poznat kao škembići, dropci, fileki i vampi međutim, kako god se oni zvali reč je o želucu životinja koji je isečen na trake. Najčešće se ovaj delikates priprema kao goveđi. Tripice se dinstaju sa povrćem i spremaju kao gusta jela. Dok su mnogi oduševljeni ovim jelom, drugi se zgražavaju.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)