Zanimljivosti

ČUDOVIŠTE PLIVA BLIZU MENHETNA: Svi su zanemeli od šoka kad je iz vode izvučena neman od 2 metra i 100 kg! (VIDEO)

Ovo je još i sitnija vrsta ove ogromne ribe koja dolazi u reku Hadson da se mresti.

30.06.2024 09:40

ČUDOVIŠTE PLIVA BLIZU MENHETNA: Svi su zanemeli od šoka kad je iz vode izvučena neman od 2 metra i 100 kg! (VIDEO)
Printscreen/X/ New York State Dept. of Environmental Conservation

Prva asocijacija na Njujork i Menhetn su ogromne zgrade, soliteri i poslovne višespratnice kojima se vidi vrh. Malo ko bi mogao da poveže prirodu, a još manje nešto divlje iako se Njujork nalazi na ušću reke Hadson koja se uliva u Atlanski okean.  

Prošle nedelje su zaštitnici prirode u programu čišćenja ušća reke Hadson u Njujorku, ulovili su ogromnu ribu monstruoznog izgleda. Otkriće je objavilo Ministarstvo zaštite životne sredine Njujorka, a fotografije ove nemani preplavile su mreže. 

Zvaničnici su, kako Yahoo prenosi, otkrili da je gigantski ulov zapravo atlantska jestera koja je bila dugačka skoro 2 metra i teška neverovatnih 100 kilograma.

Ovu vrstu riba je Nacionalna uprava za okeane i atmosferu klasifikovala kao ugroženu vrstu. To su inače ribe koje žive u slanoj vodi, ali kada dođe vreme za razmnožavanje prelaze u slatku. Migracije ih često od Floride do Mejna, a u ovo doba godine posebno su prisutne u reci Hadson. Zaposleni u tom programu veruju da su uhvatili ženku. 

Ribu je tim fotografisao, skenirao tražeći njene oznake, izmerili su njenu visinu i težinu pre nego što su je vratili nazad u more. Oni su prilikom ribolova koristili mrežu za humani ulov i to uz dozvolu za istraživanje nacionalne službe za morsko ribarstvo, navodi se na tom sajtu.

- Ovo je istraživanje koje je počelo još 2006. godine i sprovodi se nekoliko nedelja u maju i junu, a koristi se za praćenje trendova u populaciji atlantskih jesetri - objasnili su iz tog tima.

Iako su mnogi bili šokirani ovim morskim "čudovištem" koje pliva rekom Hadson, ulovljena jesetra zapravo pripada manjim "uzorcima" ove vrste. 

Atlantske jesetre mogu da dostignu dužinu više od 4 metara i težinu od preko 360 kilograma. Za sada je ovo najveća vrsta jesetre koja je pronađena u okolini Njujorka. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)