Zanimljivosti

Da li ste spremni za zimsku vožnju?

Deset stvari koje svaki vozač treba da ima u svom automobilu tokom zimskih meseci

06.11.2023 16:35

Da li ste spremni za zimsku vožnju?
shutterstock.com

Vozači bi uvek trebalo da urade i provere određene stvari pre nego što krenu na put. Iako to zvuči kao preveliko opterećenje, definitivno nije, jer u bezbednost apsolutno vredi uložiti malo vremena. Nakon provere guma, tečnosti i kočnica, poželjno je imati i „must have“ listu praktičnih stvari kako bi vožnja bila lagodna i bez dodatnog stresa.

 

1. Zimska oprema

Pre svega, zimska oprema je obavezna za sva vozila u našoj zemlji u periodu od 1. novembra do 1. aprila. Zbog vremenskih uslova, koji nekada umeju da iznenade, vozila u tom periodu moraju biti opremljena sa sve četiri zimske gume, s minimalnom dubinom šare od 4 mm. Ukoliko imate letnje gume, znajte da one sa prvim padom temperature, iznenadnim snegom ili poledicom, gube svoja svojstva, jer loše prianjaju na put. Time ne samo da rizikujete da platite kaznu, već dovodite u pitanje i mnogo više – bezbednost na putu, što vodi neželjenim situacijama, koje mogu biti višestruko skuplje.

2. Rezervni točak

Zakonska je obaveza da svako vozilo bude opremljeno rezervnim točkom. Uverite se da imate upotrebljivu rezervnu gumu, dizalicu i drugi alat koji je potreban za nju, kao i funkcionalni komplet za naduvavanje. Rezervne gume traju oko pet do šest godina, jer guma s vremenom puca i haba se bez obzira na upotrebu. Imajte to na umu!

3. Pribor za prvu pomoć

Ovo nije korisno samo ako ste uključeni u manju saobraćajnu nesreću, već i ako vam je potreban medicinski materijal kada ste napolju, poput flastera, gaze i sredstava za dezinfekciju. Preporučujemo da u kompletu imate lekove protiv bolova i za skidanje temperature, a dodajte i antihistaminike ako patite od alergija. Imajte na umu da lekovi i drugi medicinski materijal imaju rok trajanja, pa proveravajte svoj komplet najmanje jednom godišnje kako biste bili sigurni da su sve zalihe ispravne.

4. Akumulator

Akumulator je tokom zimske sezone takođe pod značajnim opterećenjem. Izloženost niskim temperaturama, korišćenje svetala, brisača i grejača, razlozi su što je potrebno proveriti na vreme stanje akumulatora, te ga eventualno dopuniti.

5. Tečnost za pranje stakla

Pored upotrebe obavezne zimske opreme, savet vozačima je i da tečnost za pranje stakla koju koriste leti zamene zimskom, koja se u slučaju niskih temperatura neće lediti. Antifriz zimi ima važnu ulogu, jer pored toga što štiti od zaleđivanja tečnosti, štiti vaš automobile i od korozije. Od pribora za put, predlažemo vam da na duža putovanja ne krećete bez lanaca, metlice i grebalice za otklanjanje leda, bez rukavica i baterijske lampe.

6. Flaširana voda

Ne samo da je korisna u vrelim letnjim danima za održavanje hidratacije, već se može upotrebiti u hitnim slučajevima za čišćenje rana ili za dopunu uređaja za pranje vetrobranskog stakla. Trebalo bi da se uverite da u automobilu uvek postoji neotvorena boca i da se ona menja prilično redovno kako biste bili sigurni da je voda sveža.

7. Punjač za telefon

Danas se svi u velikoj meri oslanjamo na mobilne telefone, ne samo da bismo pozvali nekog u hitnim slučajevima. Mogu se koristiti kao navigacija do željenog odredišta, da potražite obližnje hotele, restorane, izletišta, za zabavu… Mnogi vozači dodaju nosač za telefon kako bi mogli da budu u toku sa notifikacijama na telefonu, a da to ne ometa njihovu vožnju.

8. Kablovi za startovanje

Ovo je korisna stvar koju treba držati u automobilu u slučaju da se isprazni akumulator. Vozila se često isprazne ako se ne koriste duže vreme ili tokom jako niskih temperatura, a najčešće kada svetla ostanu uključena preko noći. Ako se akumulator vašeg vozila isprazni, nije uvek pouzdano ili čak verovatno da se možete osloniti samo na pomoć ljubaznog prolaznika.

9. Trougao upozorenja i fluorescentni prsluk/jakna

Iako svi želimo da ove predmete ne koristimo na putu, svesni smo da se kvarovi i saobraćajne nesreće mogu dogoditi svakome, zbog čega je važno biti spreman. U tim situacijama treba obavestite druge vozače da je deo puta blokiran kako biste izbegli druge nezgode.

10. Neophodna dokumentacija

Uvek treba da držite dokument (ili kopiju) sa svim detaljima i podacima o registraciji u vozilu. Vozačka i saobraćajna dozvola se, naravno, podrazumevaju. Kako je vaše vozilo tokom zimskog perioda izloženo brojnim rizicima, najsigurniji način da zaštitite sebe i ostale učesnike u saobraćaju, ali i vaše vozilo od eventualne nezgode, jeste posedovanje polise auto-kasko osiguranja.  Više informacija o ovoj vrsti osiguranja možete saznati i na broj telefona 0800 386 286. Krenite bezbrižno u zimsku vožnju!

 

Komentari (0)