Srbija

OVO SU NAJLEPŠE ČESTITKE ZA ĐURĐEVDAN: Evo kako da čestitate jednu od najvećih slava u Srbiji!

Ovo su neki primeri.

06.05.2024 10:56

OVO SU NAJLEPŠE ČESTITKE ZA ĐURĐEVDAN: Evo kako da čestitate jednu od najvećih slava u Srbiji!
SPC

Đurđevdan je jedna od najznačajnijih slava koje se obeležavaju u Srbiji. Pored Nikoljdana, Aranđelovdana i Jovanjdana, veliki broj srpskih porodica slavi svetog Đorđa kao svog sveca i zaštitnika.

Sveti Đorđe potiče iz porodice rimskog oficira i sam je postao vojnik. Iako je napredovao u vojnoj karijeri, kada je došlo do progonstva hrišćana, nije oklevao da se odrekne svoje imovine i prizna svoju veru pred carem. Podneo je mučenja i na kraju je žrtvovao svoj život zbog svojih uverenja.

Datum njegove smrti je 6. maj, koji se danas obeležava kao Đurđevdan.

Ako imate prijatelja, kolegu, komšiju ili rođaka koji slavi krsnu slavu Đurđevdan, možete im uputiti čestitku i poželeti im zdravlje, sreću i blagostanje.

Slavske čestitke za Đurđevdan

Sretna ti slava domaćine! Da ti vinogradi budu puni grozđa a podrumi puni vina, da ti se njivom pšenica zlati, da ti se ambari napune kukuruzom, da ti se u kući dečiji smeh i pesma ore, da ti ukućani budu uvek siti, da tvojim domom vlada zdravlje, sloga i ljubav. Da ti je sretno i berićetno!

Ko je proslavlja ove godine, proslavljao je i do godine, punu i čestitu, sretnu i bogatu, mnogo leta, a sve za njegova života, on i njegova deca. Srećna Slava!

Domaćice vredna, prava, srećna tebi krsna slava, prekrsti se i pomoli nek prestane sve što boli, nek te prava vera snaži i neka ti dušu blaži. Srećna slava i sve najlepše!

 

Slavski dan Vam srećan domaćine, da imate goste fine, da zdravica dugo kruži, da se vino dobro služi, da u domu cveta sloga, da je zdravlje dar od Boga!

Pomogla ti krsna slava, zaštitila svakog tvoga, dok u crkvi kolač sečeš ti pomeni sveca svoga. On te štiti on te voli i zato se njemu moli. Srećna slava, domaćine!

Sveti je dan, takav nek bude, svog sveca slavi, a voli ljude. Podigni čašu takav je red, vino u čaši u duši med. Vino neka ti telo blaži,a vera nek ti dušu osnaži. Ovo je zdravica iz duše prava SREĆNA TI DOMAĆINE KRSNA SLAVA.

Svaki domaćin pravi, krsnu slavu slavi. Uz kolač, žito i sveću želim vam pravu sreću. Srećna slava.

Da slavite još sto godina, vi kod nas, a mi kod vas  srećna slava!

U čije se zdravlje vino pilo, sve mu zdravo i veselo bilo, rodilo mu i žito i vino, ponajviše pšenica belica i u kući zdrava dečica, pišu Porukeičestitke.

Danas kada upalite slavsku sveću, neka vam Sveti Đorđe donese sreću. Deca da vam rastu živa i zdrava, Srećna vam vaša Slava!

Čestitajte poznanicima i rodbini krsnu slavu Đurđevdan

Domaćine svoga krsnog Sveca poštuj, on se uvek voli, Sveti Đorđe tebe čuva za tebe se moli, proslavljajući njega slaviš samog Boga, prenesi svojoj deci da ne žive bez toga.

Slavska sveća neka podrhtava, zdravi bili srećna krsna slava, i nek tamjan miris širi, svaki nemir neka smiri. Bog vam svaku sreću dao i od zla vas sačuvao. Običaji to su davni, običaji pravoslavni, da se slavi i proslavalja, da se krsti i nazdravlja. Slavite je svi u zdravlju radujte se pravoslavlju. Svojim dušom, srcem celim ja vam srećnu slavu želim.

Domaćine srećna slava, molim se za svakog tvoga, nek te vodi vera prava, u jednoga Hrista Boga. Čašu gore i nazdravi, i neka se vazda` slavi. Srećna slava tebi i tvojim ukućanima!

 

Sveti Georgije zauzima posebno mesto. Zato ga Srbi slave često. On je život dao za veru i Hrista, zato je njegova vera čista. Sa ponosom ovu slavu slavi, kao svaki vernik pravi! Srećna slava!

Srećna Slava! Neka vam sveti Georgije prelije bačve sa vinom, domove sa žitom i zdravljem, a polja sa rodom i berićetom.

Dogoreva slavska sveća, nek vas prati svaka sreća. I nek tamjan zamiriše, sve nevolje nek izbriše. Nek vas vodi vera prava i neka je srećna krsna slava.

Nemoj danas ništa da te brine, srećna Slava domaćine!

Nek drhtavi plamen slavske sveće, sagori svu tugu, muku i boli, neka se zauvek u tvojoj kući samo slavi, poštuje i voli. Ovo je želja iz srca, prava, srećna ti prijatelju krsna slava.

 

Krsnu slavu uvek slavi, samo domaćim pravi! Sretna slava domaćine, slavili još sto godina u zdravlju i veselju.

Srećna slava dragi domaćine u zdravlju je proslavite, na mlađe je ostavite, da je slave dok je sveta, zbog sreće i berićeta, običaji žive davni, slaviše nam preci slavni! Domaćine čašu gore mudre nek se reči zbore.

Veru poštuj, slavu slavi, neka vide da su Srbin pravi. Srećna slava.

Nemoj danas ništa da te brine, sretna slava domaćine, Na stolu je slavski kolač žito i vino, trpeza je postavljena fino, Đurđevdan se večno slavi, živi bili i da ste zdravi!

U čije se zdravlje pilo, sve mu zdravo i veselo bilo, da se uvek pesma ori, da se mudra reč prozbori, nek je srećna slava svima, da slavite vekovima!

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)