Neverovatno!

DA LI JE VAŠE DETE PAMETNIJE OD DRUGIH? Ako posedujete OVO razviće se bolje od drugih!

Roditelji treba da nauče decu da se druže i da budu nežni prema drugima, a ovo će im pomoći!

01.02.2022 19:13

DA LI JE VAŠE DETE PAMETNIJE OD DRUGIH? Ako posedujete OVO razviće se bolje od drugih!
pexels.com

Socijalni i emotivni razvoj deteta može da bude poprilično težak u najranijoj dobi. Mnogi roditelji muku muče sa učenjem deteta da rečima iskaže svoje emocije ili da su osećanja drugih podjednako važna kao osećanja drugih. Ova poteškoća u razvoju potpuno je normalna jer je dete mora da prođe kroz određene druge faze razvoja pre nego što usvoji pomenute obrasce ponašanja.

Ipak, naučna studija objavljenja u časopisu Pediatric Research otkrila je da postoji jedna stvar koja može pomoći da se proces razvoja emotivne i socijalne inteligencije ubrza, a portal Srećna republika otkriva vam koja je to stvar.

Naime, istraživanje je obuhvatalo 1 646 domova sa decom od dve do pet godina, od kojih je 686 domaćinstava imalo psa. Rezultati koje je istraživanje pokazalo iznenadilo je i same naučnike. Prema njihovom zaključku, deca koja odrastaju sa psom imaju mnogo manje šanse da uđu u sukob sa drugom decom i mnogo više brinu o osećanjima druge dece. Takođe, 23% dece koja odrastaju sa psom imaju manje poteškoća u izražavanju svojih emocija nego deca koja nemaju psa. 

Ipak, važno je naglasiti da je podjednako bitno i koliko vremena dete provodi sa psom, odnosno da je neophodno da ono barem jednom nedeljno učestvuje u šetanju kuce i da se igra sa njom barem tri puta nedeljno.  Deca koja odrastaju sa ovim krznenim ljubimcem imaju 30% manje šanse da razviju antisocijalna ponašanja i 40% manje šanse da uđu u sukob prilikom interakcije sa drugom decom. 

- Velika povezanost između dece i njihovih ljubimaca može se odraziti na količinu vremena provedenog u zajedničkoj igri i šetnji, što zauzvrat može podstaći društveni i emocionalni razvoj deteta- rekli su istraživači. 

Iz tog razloga u slučaju da dete ima problema sa emotivnim i socijalnim razvojem preporučuje se da mu omogućite odrastanje sa psom, koji će ga naučiti šta znači privrženost, posvećenost, odanost, ljubav i briga o drugima. 

Komentari (0)