Sex

ISTRAŽIVANJE OTKRILO PRAVI RAZLOG ZAŠTO SE ŽENE DODIRUJU: Zbog čega to najčešće rade će vas zapanjiti!

Sasvim drugačije nego muškarci.

11.07.2024 21:00

ISTRAŽIVANJE OTKRILO PRAVI RAZLOG ZAŠTO SE ŽENE DODIRUJU: Zbog čega to najčešće rade će vas zapanjiti!
shutterstock.com

Prema novom istraživanju iz Švajcarske, žene najčešće masturbiraju kako bi ublažile stres, a ne zbog snažnih se*sualnih fantazija. Istraživanje, sprovedeno na 370 Švajcarkinja starosti od 18 do 56 godina tokom mesec dana, otkrilo je učestalost i motive iza solo sesija samozadovoljavanja, a o tome je pisao i NY Post.

- Svaka žena se u proseku samozadovoljavala devet puta tokom perioda od 30 dana, odnosno otprilike dva puta nedeljno. Međutim, one koje su prijavile visoke nivoe stresa masturbirale su češće. Istraživanje je pokazalo da masturbacija služi kao strategija za indukovanje pozitivnih emocija i promovisanje relaksacije u situacijama stresa. Ovi nalazi su u skladu sa prethodnim istraživanjima koja su istakla ulogu masturbacije kao strategije suočavanja sa psihološkim stresom i kao sredstva za relaksaciju - naveli su istraživači u studiji objavljenoj u International Journal of Sexual Health. 

Shutterstock

Glavni razlog masturbiranja kod žena je stres

Prema studiji, 64 odsto anketiranih žena reklo je da masturbiraju zbog oslobađanja od stresa, dok je samo 55 odsto reklo da solo igranje izaziva osećaj radosti za njih. S druge strane poznato je da muškarci to najčešće rade iz se*sualnih razloga. Istraživači su poređali ključne razloge statistički, a visoko prvo mesto vodi upravo oslobađanje od stresa. 

  • Oslobađanje od stresa: Većina žena masturbira kako bi smanjila stres i indukovala pozitivne emocije. 
  • Fizičko zadovoljstvo: Masturbacija može izazvati osećaj radosti i fizičkog zadovoljstva, iako je manji procenat žena naveo ovo kao glavni motiv. 
  • Bolja spoznaja sopstvenog tela: Masturbacija može pomoći ženama da bolje upoznaju svoje telo i se*sualne preferencije, što može poboljšati se*sualno iskustvo sa partnerom .
  • Poboljšanje sna: Neke žene koriste masturbaciju kao način da se opuste i bolje spavaju.
  • Regulacija hormona: Orgazam može pomoći u regulaciji hormona i smanjenju menstrualnih bolova.

shutterstock.com

Masturbacija više fizička i emocionalna, manje se*sualna

Ovi razlozi pokazuju da je masturbacija često više povezana sa fizičkim i emocionalnim blagostanjem nego sa se*sualnim fantazijama, a evo kako su odgovorile pojedine anketirane žene.

- Za mene je to ventil za oslobađanje od stresa.

 - Primećujem da masturbiram češće tokom perioda ispita.

- Uglavnom kada želim da "razbistrim misli", tačnije, kada sam napeta.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)