Korisno je znati

RAZLOG ZA PLAČ: Ovih 7 stvari bebe jednostavno ne vole!

Novopečenim roditeljima je potrebno određeno vreme, ako ne i nekoliko meseci, da nauče tačno da prepoznaju razlog zašto beba plače, odnosno šta je tačno iritira. Iako majčinska intuicija najbolje zna šta je sa njenim detetom, postoje stvari koje su gotovo uvek okidač za bebinu nervozu i plač.

06.11.2021 11:14

RAZLOG ZA PLAČ: Ovih 7 stvari bebe jednostavno ne vole!
pexels.com
Iako neki filozofi tvrde da je čovek kada se rodi "tabula raza", odnosno prazna, neispisana stranica na kojoj tek treba da se upiše određeno znanje i iskustvo, da se formira karakter, činjenica je da se mnoga deca već rode sa stavom i određenim predznanjem šta im se sviđa, a šta ne.

Oni to jasno pokazuju poklanjajući nam osmeh od koga se topi srce ili upadanjem u histeričan plač, a na nama je da protumačimo šta ih tačno iritira, sve dok ne odrastu dovoljno da nauče da se verbalno izraze i objasne nam šta im smeta.

Tako mama i tata vrlo brzo nauče da razlikuju čak i na koji način beba plače kada je gladna, kako kada je napunila pelenu, a kako kad je umorna ili ima grčeve. 

Međutim, iako je svaka beba slučaj za sebe (kao što je slučaj i sa roditeljima), postoje neke stvari koje su zajedničke za sve, barem kada je u pitanju prepoznavanje nezadovoljstva, a Srećna.Republika.rs otkriva tačno šta je to što će da rasplače gotovo svaku bebu.

1. Glad

Podrazumeva se da je plač jedini način da beba kaže mami da je gladna i ovo je sigurno najčešći razlog zašto će da zaplače. Niko ne voli da bude gladan!

 

 

2. Apsolutna tišina

Posebno u prvim danima života bebe, potpuno je nepotrebno hodati na prstima po kući kada beba spava. Naprotiv, nekada će se možda i probudutu jer je mnogo tiho. Pokazalo se da lagana muzika, žamor ili zvukovi bilo koje vrste pružaju bebi sigurnost jer se ne oseća usamljeno i zato lakše spava. POznati su i slučavevi kada roditelji uključuju fen ili usisivač da bi se dete umirilo ili čak zaspalo.

3. Previše stimulacije

Istina je da su bebe sunđeri za upijanje znanja jer svaki dan nauče na hiljadu novih informacija i uglavnom su radoznale, ali često se dešava da ako previše stimulišete njena čula, može da postane nervozna. Ovo nije pravilo, ali neka deca u tom periodu ne vole da budu u gužvi gde im se obraća previše nepoznatih ljudi, ili kada je prviše nepoznatih zvukova i bolja.

 

 

4. Pelene

Pelene su svakako jedno veliko olakšanje za roditelje koji ne moraju da menjaju posteljinu na krevetu svaki put kada beba izvrši nuždu. Međutim, to ne znači da posle nužde ne treba voditi računa o toaleti, već prljava pelena odmah mora da se zameni. Većina beba jasno pokazuje da joj je neprijatno što na sebi ima mokru pelenu i zato će plakati. Dakle, ako bebac plače, jedna od prvih razloga može da bude glad, a druga uglavnom mokra pelena.  

5. Oblačenje

Najbitnije je da vam izgled, odnosno dezen odelca ne bude presudan kada oblačite bebu, iako je lepo i simpatično da beba bude moderna. Najvažnije je da bebu obučete u skladu sa vremenskim prilikama jer ona ne može da vam kaže da li joj je hladno ili vruće. Neretki su slučajevi da leti na +40 vidimo mamu koja je u šortcu i majci, a bebi stavi kapicu na glavu da bi "ljudi mogli da vide da je u pitanju devojčica". Moda nije nepoželjna, ali bebu oblačite onoliko toplo kao i sebe, ni više ni manje i proveravajte joj hladnoću dlanova i nogica, posebno tokom leta i zime kada su temperature ekstremnije.

 

 

6. Samoća

Niko ne voli da bude sam. Zamislite da ste devet meseci delili isto telo sa nekim, a onda odjednom stigli u svet gde mogu da vas ostave same u velikom krevecu, velike prostorije. Dakle, neka deca se rode sa karakterom i zahtevaju pažnju nežnost i društvo, ali pre svega ljubav koja će im pomoći da se osećaju sigurno. Zato uzmite bebu u ruke ako vidite da to traži i zanemarite izreku "ne navikavaj ga na ruke".

7. Umor

Ovde nema neke velike razlike u odnosu na odrasle kada se umore, samo što bebe još ne znaju da kažu "e ovo je previše za danas, moram da spavam", pa će neprestano da plače. Što znači da ako je zdrava, sita i pelena joj je suva, najverovatniji razlog za njeno nezadovoljstvo je umor.

 

 

Komentari (0)