Moda

DETALJNA ISTORIJA FARMERKI! Deca poslata kući jer su u njima došla u ŠKOLU: Obucite se primerenije!

Deca iz Jugoslavije nisu smela u farmerkama da idu u školu!

07.11.2021 02:05

DETALJNA ISTORIJA FARMERKI! Deca poslata kući jer su u njima došla u ŠKOLU: Obucite se primerenije!
Pixabay.com

Farmerke su danas neizostavni deo ormara svake devojke i žene. Većina ih ima u nekoliko komada, koji su različitog dizajna, boja, pa i materijala. Lako ih je ukombinovati uz sve, što je i dobrinelo tolikoj njihovoj popularnosti širom sveta, te za svega par minuta možete preći iz potpuno opuštene u ful elegantnu kombinaciju samo promenom majice ili duksa koji nosite. 

 

 

Iako većina žena ovaj komad obožava, malo koja zna njihovo poreklo i burnu prošlost koju su imale, posebno na području stare Juge. Prve farmerke nastale su u XXI veku, od indijskog platna, koje se bojilo u indigo boju, i bile su prodavane mornarima u Bombaju. 

 

 

Levi Štraus jedan je od prvih proizvođača ovog popularnog modnog komada, a svoje delo prodavao je rudarima u San Francisku. Ubrzo farmerke postaju popularne i međo drugim radnicima, te dolaze do farmera, odakle i potiče domaći naziv za ove pantalone.

 

 

Šezdesetih godina prošlog veka pojavljuju se i prve farmerice u Jugoslaviji, te postaju popularne među mlađom generacijom, ali se čini da ih stariji nisu mnogo voleli. Svako ko je imao nekog rođaka u inostranstvu imao je po neki par ovih pantalona, međutim, u slučaju da se usudio da dođe u školu u njima, odmah je bio poslat kući da se presvuče i obuče neku primereniju odeću. Ipak, čini se da su farmerke brzo prevazišle taj problem, te su doživele i procvat i postale jako popularne, posebno na teritoriji Novog Pazara, koji je i danas jedan od najvećih proizvođača ovog ikonskog komada odeće. 

Komentari (0)