Kultura

ŽENE ME SE PLAŠE, NEMAM ŠTA DA OBUČEM! Ispovest najvišeg čoveka na svetu koja je mnoge iznenadila! (FOTO, VIDEO)

Turčin Sultan Kosen upisan je u Ginisovu knjigu rekorda kao zvanično najviši čovek na svetu sa svojih 2,51 metar visine.

27.09.2022 18:01

ŽENE ME SE PLAŠE, NEMAM ŠTA DA OBUČEM! Ispovest najvišeg čoveka na svetu koja je mnoge iznenadila! (FOTO, VIDEO)
instagram.com

Još davne 2009. godine Turčin Sultan Kosen uvršten je u Ginisovu knjigu rekorda kao zvanično najviši čovek na svetu. Prema tadašnjem merenju, njegova visina iznosila je 246,5 centimentara.

Dve godine kasnije, kada je imao 26 godina, ponovo je izvršeno merenje, pa je prema novim podacima Sultanova visina iznosila neverovatna 2 metra i 51 centimetar. 

Sultan je rođen 10. decembra 1982. godine. Do njegove desete godine ništa nije ni slutilo da će razviti tu basnoslovnu visinu o kojoj danas svi pričaju. Tome je doprinelo što niko u njegovoj porodici nije iznad prosečne veličine, kako roditelji, tako ni braća i sestra. 

Ulaskom u pubertet stvari su počele da se menjaju i taj poznati Turčin je počeo znatno da raste za veoma kratak vremenski period.

Takvo njegovo stanje ipak ima medicinsko objašnjenje. Naime, kod njega  je došlo do  prekomernog lučenja hormona rasta pre zatvaranja epifiznih pukotina, najčešce iz adenoma hipofize. Stručni medicinski naziv za taj poremećaj u organizmu je gigantizam ili gigantizam hipofize. Proizvodnja prekomerne proizvodnje hormona te žlezde smeštene u predelu čela i između očiju, uzrokuje zadebljanje kostiju, bol u zglobovima i izrazito dugačke ekstremitete.

Zbog poremećaja hormona, Sultan se od detinjstva suočavao s brojnim problemima koji se ne odnose samo na zdravlje. Naime, zbog izražene visine nije mogao da pohađa školu, pa je radio kao farmer da bi izdržavao porodicu. Takođe, nije mogao da pronađe odgovarajuću obuću i odeću, a ne može da stane ni u automobil tipične veličine. 

Mnogi su smatrali da će mu visina pomoći u bavljenju sportom, pa je Sultan još kao tinejdžer potpisao ugovor sa poznatim košarkaškim klubom "Galatasaraj". Međutim, ubrzo je izbačen iz tima jer se zbog visine nije uklapao sa ostalim košarkašima. Iako nije ostvario uspeh u sportu, svetsku popularnost je ipak stekao. 

- Nikada nisam razmišljao da bih mogao da se nađem u Ginisovoj knjizi rekorda iako sam maštao o tome. Sve je za mene bilo veoma iznenađujuće - rekao je ranije Sultan za turske medije.

U jednom od intervjua je govorio i o svojim željama i snovima. 

- Zaista je teško naći devojku, obično me se plaše zbog moje visine. Nadam se da ću sada kada sam poznat moći da upoznam mnogo više devojaka nego pre. Maštam o tome da se oženim i zasnujem porodicu. Voleo bih i da pronađem pristojnu garderobu koja će mi odgovarati. Zasad sam skrojio odelo i trenerku za sebe i veoma sam zadovoljan - otkrio je Kosen.

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)