Književni biser

MOJA GENIJALNA PRIJATELJICA: Redak biser moderne književnosti!

Ova priča o dve devojčice iz Napulja dobila je i svoju verziju za male ekrane.

26.11.2021 03:23

MOJA GENIJALNA PRIJATELJICA: Redak biser moderne književnosti!
printscreen/instagram.com

Knjiga "Moja genijalna prijateljica" spisateljice Elene Ferente, objavljena je po prvi put 2011. godine, a kada se po prvi put pojavio na italijanskom tržištu niko nije mogao ni da očekuje da će napraviti pravi bumb u savremenoj književnosti. Naime, ova knjiga postala je za vrlo kratko vreme jedna od najčitanijih knjiga na planeti, a bestseler nije postala bez razloga.

"Moja genijalna prijateljica" postala je najbolja drugarica žena, muškaraca, književnih kritičara, ali i onih koji traže samo malo zabave, profesora i učenika, gotovo da nema osobe koja ju je pročitala da se nije zaljubila u nju. 

Razlog zašto se priča o Lilu i Lenu toliko lako uvukla pod kožu svima leži u tome što je ona pravi klasik savremene književnosti. O ovoj knjizi, preciznije serijalu, nema kritičara koji je rekao loše. Elena Ferente, je od priče o dve prijateljice koje odrastaju u siromašnom predgrađu Napuljam napravila psihološku analizu dve odrasle osobe, se bore za svoje živote, od prve ljubavi, preko prava na školovanje, do preljube u braku. Razvoj Lile i Lenu propraćena je pričom o fašizmu, društvenim vrednostima, vaspitanju i roditeljstcu, ali i o pravoj ljubavi.

Elena kroz jednostavan stil pisanja, koji je prijamčiv i onim najmanje zainteresovanim za čitanje, pokazuje kako životne okolnosti prave ljude. Svi će se pronaći u ovoj knjizi i svi će videti deo sebe u životima glavnih junaka, što ovaj roman čini vanvremenskim i jednim od retkih klasika, pravi biser, savremene književnosti.

Komentari (0)