Dobra knjiga

TRAGEDIJA KOJA JE OBELEŽILA SRBIJU: Ostao je bez četvoro dece, a od njene SMRTI nikada se nije OPORAVIO!

Ova tragična priča obeležila je srpsku književnost.

21.11.2021 12:16

TRAGEDIJA KOJA JE OBELEŽILA SRBIJU: Ostao je bez četvoro dece, a od njene SMRTI nikada se nije OPORAVIO!
printscreen

Jovan Jovanović Zmaj ulepšao je detinjstvo mnogim generacijama, a njegove pesme pomagale su mladim ljudima da se izbore sa životnim problemima. Ipak malo ko danas pamti da je pesme veselog tona poput "Jutututunske juhahahe" i "Moj dragane" napisao lekar, koji je doživeo najveću tragediju.

Naime, Jovan Jovanović Zmaj diplomirao je medicinu, a pomažući bolesnim ljudima upoznao je svoju voljenu suprugu koja se zvala Eufrosina Ruža Ličanin, a bila je ćerka novosadskog trgovca Pavla Ličanina i njegove supruge Pauline.

Ruža i Zmaj brzo su se zaljubili jedno u drugo, te su svoju ljubav krunisali brakom iz kog su izrodili petoro divne dece Mirka, Tijanu, Savu, Juga i Smiljku. Ipak njihovoj sreći je došao kraj, kada se jedno po jedno njihovo dete razboljevalo i umiralo, a lekar Jovan Jovanović nije mogao da im nađe lek. Mirko, Tijana, Sava i Jug, preminuli su, a zatim se i njihova majka Ruža razbolela.

printscreen

Jovan Jovanović Zmaj

 

Đulići uveoci

Đulići uveoci zbirka je pesama koja je nastala kao nastavak zbirke Đulići. Đul znači ruža i prva zbirka posvećena je sreći koju je lirsko ja osećalo zbog pronalaska ljubavi i porodice koja se izrodila iz te ljubavi. Kada je Zmaj ostao bez porodice piše tužne pesme koje sve organizuje u zbirku Đulići uveoci i tako zauvek ovekovečava tugu zbog smrti njemu najbitnijih ljudi, njegove žene i njihove dece.

Bolest žene, Zmaja je jako potresla što se može videti i u stihovima iz zbirke pesama Đilići uveoci:

- Vičem Bogu: Ona je još mlada!/ Vičem pravdi: Ona se još nada!/ Anđelima: Vi joj srca znate!/ Vičem zemlji: Ona nije za te!/ Ni otuda nema mi odjeka.../ Vičem sebi: Zar joj nemaš leka?/ Idem, stanem, ka' očajnik kleti/ Opet zborim reči bez pameti: "Ne sme nam umreti!"

Međutim, njegova draga je umrla, ostavivši ga samog sa bebom Smiljkom. Nakon te tragedije Zmaj se nikada nije oporavio, a dodatnu bol nanela mu je smrt poslednjeg njihovog deteta. Smiljka je ovaj svet napustila, a nije imala ni pune dve godine. 

 

 

Tragedija Jovana Jovanovića Zmaja obeležila je Srbiju, a među njegovim pesmama koje su se našle u okviru školskog programa nalaze se danas i zbirke pesama Đulići i Đulići uveoci posevećene najlepšem i najbolnijem delu života ovog velikog pesnika.

Komentari (0)