Došlo je proleće i vreme je da posvetimo više pažnje baštenskim ili kućnim biljkama. Naravno, ključno je đubrivo, a dobitnu kombinaciju predstavljaju dva sastojka koja imate u kuhinji - to su kafa i cimet. Ova kombinacija pruža biljkama neophodne hranljive materije, podstičući njihov rast.
Kafa sadrži azot koji je ključan za bujan rast, dok cimet deluje kao zaštita od buđi i štetočina.
Kafa takođe blago zakiseljava zemljište, što pogoduje biljkama koje vole kiselo tlo, kao što su paprati, fikusi, ruže i orhideje. Cimet, s druge strane, štiti biljke od gljivičnih oboljenja i štetočina.
Kako da napravite prirodno đubrivo za cveće?
- 1 litar vode
- 200 ml nezaslađene kafe (možete koristiti talog od kafe)
- 1 kašika mlevenog cimeta
Priprema:
Pomešajte ove sastojke, ostavite da odstoje 3 sata, zatim procedite i sipajte u posudu za zalivanje ili prskalicu.

Schutterstock
Đubrivo se može koristiti za zalivanje - sipajte oko korena biljke, jednom ili dva puta mesečno. Ili prskajte listove biljaka, što je posebno korisno za orhideje, paprati i monstere.
Za koje biljke je namenjeno?
Ovo đubrivo je idealno za biljke koje vole kiselo tlo, poput sobnih biljaka (monstera, fikus, dracaena), cvetova (ruže, hortenzije, begonije), orhideja, začinskog bilja (bosiljak, menta) i baštenskih biljaka (paradajz, paprika).
Međutim, izbegavajte ga za kaktuse, sukulente, lavandu, ruzmarin i biljke koje vole suvo tlo, jer im ovaj tip đubriva može štetiti.
Komentari (0)