Tetka Saveta

OVO JE CRNO ZLATO, OD NJEGA CVEĆE BUJA KAO LUDO, KAKO DA NAPRAVITE ĐUBRIVO OD DVA KUHINJSKA SASTOJKA: Preporodićete vaše biljke

Kafa sadrži azot, a cimet tera štetočine.

22.03.2025 14:45

OVO JE CRNO ZLATO, OD NJEGA CVEĆE BUJA KAO LUDO, KAKO DA NAPRAVITE ĐUBRIVO OD DVA KUHINJSKA SASTOJKA: Preporodićete vaše biljke
Shutterstock/sergey kolesnikov

Došlo je proleće i vreme je da posvetimo više pažnje baštenskim ili kućnim biljkama. Naravno, ključno je đubrivo, a dobitnu kombinaciju predstavljaju dva sastojka koja imate u kuhinji - to su kafa i cimet. Ova kombinacija pruža biljkama neophodne hranljive materije, podstičući njihov rast.

Kafa sadrži azot koji je ključan za bujan rast, dok cimet deluje kao zaštita od buđi i štetočina.

Kafa takođe blago zakiseljava zemljište, što pogoduje biljkama koje vole kiselo tlo, kao što su paprati, fikusi, ruže i orhideje. Cimet, s druge strane, štiti biljke od gljivičnih oboljenja i štetočina.

Kako da napravite prirodno đubrivo za cveće?

  • 1 litar vode
  • 200 ml nezaslađene kafe (možete koristiti talog od kafe)
  • 1 kašika mlevenog cimeta

Priprema:

Pomešajte ove sastojke, ostavite da odstoje 3 sata, zatim procedite i sipajte u posudu za zalivanje ili prskalicu.

Schutterstock

Kombinacija kafe i cimeta će preporoditi vaše cveće.

 

Đubrivo se može koristiti za zalivanje - sipajte oko korena biljke, jednom ili dva puta mesečno. Ili prskajte listove biljaka, što je posebno korisno za orhideje, paprati i monstere.

Za koje biljke je namenjeno?

Ovo đubrivo je idealno za biljke koje vole kiselo tlo, poput sobnih biljaka (monstera, fikus, dracaena), cvetova (ruže, hortenzije, begonije), orhideja, začinskog bilja (bosiljak, menta) i baštenskih biljaka (paradajz, paprika).

Međutim, izbegavajte ga za kaktuse, sukulente, lavandu, ruzmarin i biljke koje vole suvo tlo, jer im ovaj tip đubriva može štetiti.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)