Horoskop

OTKRIVAMO MISTIČNE TAJNE SVIH HOROSKOPSKIH ZNAKOVA: Ovako su nastala njihova imena, iza svega se krije mitologija

Da li ste se ikada zapitali kako je nastalo ime vašeg horoskopskog znaka? Ovo su odgovori na sva vaša pitanja.

23.10.2022 09:02

OTKRIVAMO MISTIČNE TAJNE SVIH HOROSKOPSKIH ZNAKOVA: Ovako su nastala njihova imena, iza svega se krije mitologija
shutterstock.com

Danas maltene svako zna kog je horoskopskog znaka i podznaka, međutim, malo ko zna kako je njegov znak zapravo dobio ime i šta ono znači. Istorijat seže i daleku drevnu Grčku.

Ovan

Glavni likovi legende o Ovnu su brat i sestra Friks i Hela. Naime, njihov otac se oženio zlom Inonom, koja je mrzela svoje pastorke i ubedila je supruga da ih žrtvuje bogovima jer je u kraljevstvu zavladala velika suša. Kako bi ih spasao zle sudbine, bog Zevs je poslao krilatog ovna, na čijim leđima su brat i sestra pobegli.

Dok su leteli, Hela je pala u more i udavila se, a Friks je bezbedno sleteo u Kolhidu. Tamo se oženio, a ovna je žrtvovao Zevsu. On je, pak, životinju podigao u sazvežđe. Od ovna je ostalo zlatno runo, koje je Friks poklonio svom tastu. Priča o zlatnom runu krilatog ovna se dalje nadovezuje na novu avanturu o Jasonu i njegovim Argonautima.

shutterstock.com

Bik je uzdignut u sazvežđe

Bik

Poznato je da je grčki vrhovni bog Zevs bio izuzetno zaljubljive prirode. Tako se jednog dana zagledao u lepu princezu Evropu i kako bi joj lakše prišao, pretvorio se u bika. Namamio ju je da mu se popne na leđa, a zatim je odleteo daleko na Krit.

Evropa je Zevsu rodila tri sina, po njoj je nazvan kontinent, a bik je uzdignut u sazvežđe. Jedan od njihovih sinova, Minos, postao je prvi kralj Krita. Izgradio je lavirint u kom je držao Minotaura, biće sa telom čoveka i glavom bika. U Egiptu je sazvežđe Bika bilo povezano s bogom Ozirisom, koji je i sam bio predstavljan kao bik.

Blizanci

Zanimljivo je da je priča o Blizancima vezana za braću Kastora i Poluksa (u nekim verzijama se drugi zove i Polideuk), koji uopšte nisu ni bili blizanci. Doduše, obojica su imali po sestru bliznakinju i imali su zajedničku majku. Poluksov otac bio je bog Zevs, dok je Kastorov bio običan smrtnik. To je značilo da će nakon smrti Poluks biti s bogovima na Olimpu, dok je za Kastora bio rezervisan podzemni svet, piše Astroputnik.

Kastor i Poluks putovali su zajedno sa Jasonom i Argonautima kako bi pronašli zlatno runo. Inače, Poluksova sestra bliznakinja je lepa Helena iz legende o Troji. Nakon što je Kastor poginuo, Zevs je uslišio molbu svog sina Poluksa i uzdigao braću u sazvežđe kako bi zauvek ostali zajedno.

Rak

Nekoliko priča o nastanku horoskopskih znakova vezano je za junaka Heraklea. Legenda o njemu kaže da je taj junak imao dvanaest zadataka koje je morao da ispuni, a jedan od njih je bio i da ubije morsko čudovište Hidru.

Boginji Heri nije odgovaralo da Herakle ispuni zadatak, pa je poslala jednog raka da ga grize za nogu i time mu oteža borbu s Hidrom. Međutim, Herakle je uspeo da ubije i Hidru i raka, kog je zgazio. Nastavio je dalje sa svojim zadacima, a Hera je uzdigla raka u sazvežđe kako ne bi zaboravila njegovu žrtvu.

Pixabay.com

Imena horoskopa vode poreklo oz grčke mitologije i mnoga su povezana s grčkim boginjama

Lav

I legenda o Lavu je vezana za grčkog junaka Heraklea i jedan od zadataka koje je morao da ispuni. Ovoga puta, Herakle se borio protiv Nemejskog lava, čija je koža bila toliko jaka da je bila otporna na bilo kakvo oružje. Herakle je pobedio tako što je lava zadavio, a zatim mu je odrao kožu. Lav je naravno uzdignut u sazvežđe, a Herakle je oblačio lavovsku kožu u drugom zadatku, kako bi se zaštitio od napada Stimfalskih ptica.

Devica

Devica je u grčkoj mitologiji boginja žita i plodnosti, a zove se Demetra. Zanimljivo je da Demetra nije bila devica s obzirom na to da je sa Zevsom imala ćerku Persefonu. U nekim drugim mitologijama, sazvežđe Devicu predstavljale su neke druge boginje, poput Ištar ili Astreje.

Vaga

Priča o Vagi vezana je za Diku. Ona je bila ćerka Zevsa i boginje pravde Temide. Dika je putovala svetom i proveravala da li se zakoni uredno sprovode. Sve nepravilnosti bi prijavljivala svom ocu koji je određivao adekvatnu kaznu. Prikazivala se vezanih očiju i kako u jednoj ruci drži mač, a u drugoj vagu. Vaga je najmlađi znak Zodijaka, nastao je tek u starom Rimu, u I veku pre nove ere. S obzirom na to da je sazvežđe Device zauzimalo veliku površinu, Rimljani su odsekli deo sazvežđa Device i deo Škorpije kako bi formirali Vagu. To je jedini znak koji ne predstavlja osobu ili životinju.

Foto: Shutterstock

Škorpija je vezana za mitskog lovca Oriona

Škorpija

O nastanku Škorpije kao horoskopskog znaka postoji nekoliko legendi i sve su vezane za mitskog lovca Oriona. Prema jednoj legendi, Orion je obljubio boginju zore, Eos, koja otad svaku jutro crveni. Bog Apolon je želeo osvetu i poslao ogromnog škorpiona da ubije Oriona. Međutim, nije uspeo. Nakon toga, Apolon je otišao kod svoje sestre Artemide po pomoć. Znao je da Artemida ima naklonost prema Orionu i da ga neće povrediti, zato ju je slagao kako je Orion obeščastio jednu od njenih sveštenica. Besna Artemida je ubila Oriona i nakon toga saznala da ju je Apolon prevario. Kako bi, bar delimično, ispravila svoju grešku, uzdigla je Oriona u sazvežđe. Međutim, i Apolon je uzdigao svog škorpiona da večno proganja lovca. "Atentat" na Oriona se dešava svako veče. Njegovo sazvežđe se nalazi na suprotnoj strani sazvežđa Škorpije. Kada se svake večeri na nebu pojavi sazvežđe Škorpije, Orion "pada" spod horozonta. U nekim drugim verzijama, Orion je želeo da obljubi Artemidu, pa je ona iz osvete poslala škorpiona da ga ubije.

Strelac

U grčkoj mitologiji Strelac je zapravo kentuar Hiron, polučovek-polukonj. Junak Herakle ga je slučajno pogodio otrovnom strelom. Hiron je bio besmrtan i nije mogao da umre, ali je trpeo strašne bolove. Da bi olakšao muke zatražio je da mu bogovi oduzmu besmrtnost, a da zauzvrat iz podzemnog sveta vrate nekog ko je najviše zadužio čovečanstvo. To je i učinjeno. Iz podzemnog sveta je vraćen Prometej, a Hiron je uzdignut u sazvežđe.

Jarac

Jarac se u mitologiji predstavlja kao Pan, bog šume, pastira i lova. Pan je rođen sa kozjim nogama i rogovima, a prikazuje se kao polučovek–polu jarac. Tokom velike borbe između bogova i titana, Pan se borio na Zevsovoj strani. Život mu je u jednom trenutku bio ugrožen i kako bi izbegao strašnu sudbinu Pan je morao da skoči u vodu i pritom se pretorio u jarca s ribljim repom. Verovatno ste imali priliku da nekada videte crteže tog horoskopskog znaka u vidu polujarca–poluribe. Prema drugoj verziji, kada je Zevs rođen, njegova majka Rea ga je sakrila u jednu pećinu kako ga otac Kronos ne bi progutao, kao što je učinio sa njegovom braćom i sestrama. Kronosu je dala kamen umotan u tkaninu kako bi mislio da je pojeo i svog najmlađeg sina. Ostatak priče ima više verzija, a jedna od njih je i da je Zevsa odgajila koza Amalteja. Kada je odrastao, Zevs je zbacio svog oca s prestola, naterao ga je da ispljune njegovu braću i sestre, a Amalteju je uzdigao u sazvežđe.

shutterstock.com

Horoskop potiče iz grčke mitologije

Vodolija

Vodolija predstavlja jedan od najstarijih horoskopskih znakova. Prikazuje se u vidu zgodnog momka sa bokalom. To je u stvari Ganimed, trojanski princ. Kada ga je ugledao, Zevs se pretvorio u pticu i doveo Ganimeda na Olimp. Mladić je tada postao peharnik i provodio je dane služeći bogovima nektar i vino. Ujedno, Ganimed je i prvi smrtnik koji je pretvoren u besmrtnika.

Ribe

U velikoj borbi između starogrčkih bogova i titana učestvovali su boginja lepote Afrodita i njen sin Eros, koji je bio bog ljubavi. Kako bi utekli čudovištu po imenu Tifon oboje su skočili u vodu i pretvorili se u dve ribe. Da se ne bi razdvojili, majka i sin su vezali repove i tako otplivali na bezbedno, zbog čega se ponekad taj znak prikazuje u vidu dve ribe sa sastavljenim repovima. Nakon što su titani poraženi, Afrodita je ribe uzdigla u sazvežđe.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)