Suparništvo

ZBLIŽITE BRAĆU I SESTRE: Biće vam potrebno samo 10 minuta

Rivalstvo, iako je vrlo često, ukazuje da se dete ne oseća sigurno i svog brata ili sestru vidi kao pretnju

31.01.2022 11:00

ZBLIŽITE BRAĆU I SESTRE: Biće vam potrebno samo 10 minuta
Pixabay

Suparništvo između braće i sestara u detinjstvu česta je pojava i gotovo da nema te porodice koja nije osetila te muke. Ali, psiholozi nude dobar savet kako tome doskočiti.

U psihologiji se privrženost posmatra kao poseban vid socio-emocionalne veze između dojenčeta i roditelja, najčešće majke, i koja nastaje tokom prve godine života. Prema ovoj teoriji, roditelj je detetu njegova sigurna baza, tačka oslonca od koje kreće u istraživanje sveta i kojoj se vraća i traži zaštitu kada ih nešto uznemiri i kada im je potrebna pomoć.

U zavisnosti od toga koliko je roditelj sposoban da uoči detetovu potrebu za bliskošću i način na koji on odgovori na nju, tako će se kod deteta formirati stil privrženosti koji će kasnije uticati na sve odnose u odrasloj dobu. Tako se formiraju četiri tipa privrženosti: sigurna, izbegavajuća, ambivalentna i dezorganizovana.

Pixabay

Tokom prve godine života se stvara privrženost između deteta i roditelja

 

A onda kada se tome dodaju braća i sestre, dete se nesvesno pita:

-Osećam li se viđeno? Imam li ja mesto u ovoj porodici? Osećam li se cenjenim zbog onoga što jesam?

Braća i sestre takmičiće se u dobijanju onoga zbog čega se dete oseća sigurnim – roditeljske ljubavi i pažnje. Čim se dete oseća nesigurno, njegov brat ili sestra, postaje pretnja. S druge strane, što se dete sigurnije oseća, to manje gleda na brata ili sestru kao suparnika, a više kao saveznika.

Iako je rivalstvo među braćom i sestrama vrlo često, to je zapravo znak da se dete ne oseća sigurno. Zato je važno da sa decom provoditi što više vremena i posvetiti pažnju njihovim potrebama kako bi se osetilo cenjenim.

Pixabay

Potrebno je samo deset minuta dnevno da posvetite zajedničkim aktivnostima sa detetom

 

Rešenje je zapravo veoma jednostavno. Klinička psihološkinja Beki Kenedi predlaže da se dnevno bar 10 minuta provede sa svakim detetom nasamo.

Neka to bude bez partnera, bez mobilnog telefona, bez televizora i drugih ekrana. Samo vi i vaše dete u igri. Beki Kenedi predlaže da dete bira način na koji će provesti zajedničko vreme. To može biti zajedničko crtanje, slaganje kockica, igranje lutkama ili nešto drugo.

Psihološkinja ističe još jednu važnu stavku: ne postavljajte detetu nikakva pitanja tokom tih 10 minuta. Pustite dete da se igre i da ono govori o temi o kojoj želi, a vi mu posvetite punu pažnju, prenosi zadovoljna.dnevnik.hr.

Komentari (0)