Odrasli

NIJE SE KUPAO 60 GODINA, A DOŽIVEO 96: Spavao je po rupama koje sam iskopa, a njegovi razlozi šokiraju (FOTO)

Evo kako je živeo najprljaviji čovek na svetu.

08.05.2024 17:15

NIJE SE KUPAO 60 GODINA, A DOŽIVEO 96: Spavao je po rupama koje sam iskopa, a njegovi razlozi šokiraju (FOTO)
Printscreen/Youtube

Pre dve godine svetom je odjeknula vest o smrti Amoua Hadžija u Iranu koja je podigla mnoga pitanja o njegovom neobičnom načinu života. Naime, on je bio poznat kao "najprljaviji čovek na svetu" i šokirao je javnost svojom navodnom averzijom prema kupanju. Živeći u kolibi od šljunka, obavijen prašinom i pepelom, Amou je izbegavao vodu i sapun decenijama, tvrdeći da se od kupanja može razboleti.

Amou Hadži je preminuo u 96. godini života, ali je njegova sklonost ka prljavštini ostavila tragove.

Prema lokalnim izveštajima, Amou se nikada nije kupao, a često je bio viđen kako spava u rupama koje bi sam iskopao. Opisivali su ga kao figuru "sličnu steni", njegova prljavština postala je gotovo legendarna među meštanima.

Iako su pojedini sugrađani pokušavali da ga nagovore da se okupa neposredno pre smrti, Amouova fobija od vode i sapuna ostala je nepromenjena.

A to kupanje, naravno, nije imalo veze sa njegovom smrću.

Nikad nećemo znati istinu

Stručnjaci su predložili da je Amou možda patio od jedne vrste fobije koja se zove ablutofobija, retkog poremećaja koji izaziva iracionalan strah od kupanja ili pranja. Lekari objašnjavaju da je ablutofobija izuzetno retka, ali se često viđa kod starijih osoba, posebno onih koji su možda imali traumatična iskustva u prošlosti.

Dok su neki spekulisali o mogućim traumama iz prošlosti koje su mogle dovesti do ovakvog ponašanja, istina o Amouovim motivima za izbegavanje higijene ostaje zauvek skrivena. 

Iako je Amou Hadži možda bio poznat kao "najprljaviji čovek na svetu", njegova smrt podseća nas na složenost ljudskih emocija i fobija koje mogu oblikovati naše živote.

Dok su se lokalni novinari godinama trudili da otkriju istinu o njegovom životu i motivima, Amouova priča ostaje delimično obavijena tajnama, a njegova fobija ostaje trajni deo njegove zaostavštine.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)