Odrasli

PROVERITE MLADEŽ, IMAO SAM RAK DVE GODINE, A NISAM NI ZNAO: Jutjuber otkrio strašnu dijagnozu, ima samo 26 godina (FOTO)

Heri Džovsej priznao je da je godinu do dve dana bio nesvestan da mu je život ugrožen.

30.04.2024 18:00

PROVERITE MLADEŽ, IMAO SAM RAK DVE GODINE, A NISAM NI ZNAO: Jutjuber otkrio strašnu dijagnozu, ima samo 26 godina (FOTO)
Instagram/harryjowsey

Heri Džovsej, jutjuber iz Australije i učesnik emisije "Too Hot To Handle", koga samo na Instagramu prati 4,2 miliona ljudi, nedavno je šokirao javnost. Naime, on je objavio da je u 26. godini dobio dijagnozu raka kože. Vest je saopštio putem Tik-tok videa u kojem je upozorio svoje pratioce da se zaštite od sunca, posebno jer nastupa leto. On je istakao važnost redovnog pregleda i nošenja zaštitne kreme za sunčanje, ističući da je sam bio nesvestan prisustva kancerogenog mesta na ramenu tokom godinu do dve dana.

- Znam da će biti sve u redu sada, zato ne brinite. Međutim, ako ste pegava mala žaba poput mene, idite proverite mladeže, jer se nikad ne zna. Ja sam imao kancerogeni mladež godinu ili dve, a nisam imao pojma. Nosite kremu za sunčanje i budite malo odgovorniji - poručio je on, a o tome je pisao New york post.

Iako Heri nije otkrio vrstu raka kože s kojom se suočava, većina slučajeva raka kože uzrokovana je preteranim izlaganjem ultraljubičastim zracima, koji su prisutni kako u sunčevoj svetlosti, tako i unutar solarijuma. Američko udruženje za borbu protiv raka kože navodi da se očekuje da će više od 100.600 ljudi oboleti od melanoma, najtežeg oblika raka kože, u 2024. godini. Takođe, procenjuje se da će 8.290 osoba izgubiti bitku sa ovom bolešću.

Prevencija kod ovog raka je od ključnog značaja, a Centar za kontrolu i prevenciju bolesti preporučuje mere zaštite poput boravka u hladu, nošenja odeće sa dugim rukavima, šešira, sunčanih naočara i krema za sunčanje sa zaštitnim faktorom od minimum 20. Redovni pregledi kod lekara mogu pomoći u ranoj detekciji raka kože.

Poslednjih godina sve veći broj poznatih ličnosti otvoreno je govorilo o svojim iskustvima sa uklanjanjem promena na koži i borbom protiv raka kože, naglašavajući važnost svesti o ovoj bolesti i redovnog praćenja stanja kože.

Dijagnoza raka kod mlade i poznate ličnosti poput Herija je podsetnik svima o važnosti zaštite od sunca i redovnih pregleda tela. Njegova hrabra otvorenost o ovom teškom iskustvu može poslužiti kao podsticaj za sve da budu odgovorni prema svom zdravlju i da se brinu o koži, posebno tokom letnjih meseci kada je izlaganje suncu češće.

 

 

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)