Odrasli

PUT POD NOGE I PRAVAC ŠETNJA! Ova udaljenost je idealna za hodanje kako biste vratili formu!

Jednostavne zdrave navike mogu da transformišu naše zdravlje.

24.04.2024 15:43

PUT POD NOGE I PRAVAC ŠETNJA! Ova udaljenost je idealna za hodanje kako biste vratili formu!
Foto: Shutterstock

Iako mnogi misle da je teretana i trčanje put do dobre forme, vitke linije i generalno opšteg dobrog zdravlja, činjenica je da i hodanje dosta toga pozitivnog nosi sa sobom. Ovo je jedan od najpristupačnijih načina vežbanja, a malo nas je svesno koliki uticaj ima ne samo na sagorevanje kalorija, već i povezanošću sa zdravim fizičkim i mentalnim zdravljem.

Jedan pisac iz ostina je za wecb.fm podelio svoja zapažanja kada je šetnja u pitanju i kakve benefite ona donosi.

Šetnja "bistri" mozak

Hodanje je često u senci intenzivnih aktivnosti, međutim, to je ipak jedan od najefikasnijih načina da poboljšate opšte zdravlje. Osim toga što će povećati bistrinu uma, dovešće do poboljšanja kardiovaskularnog zdravlja i regulisanja težine. Prednosti hodanja su ogromne, a mnogim pacijentima to lekari i preporučuju. 

shutterstock.com

Osim toga što ima blagotovrno dejstvo na naše fizičko zdravlje šetnja je dobra i za naše mentalno stanje

Koliko je potrebno hodati dnevno?

Savršena udaljenost koja treba da se pređe u toku dana ne postoji. Nema univerzualnog standarda koji važi za sve jer se šetnja prilagođava tako da odgovara našem ličnom zdravstvenom statusui ciljevima koje želimo da postignemo. Zato treba uzeti sledeće u obzir:

- Razmatranje telesne težine - Ljudi sa većom telesnom težinom sagorevaju više kalorija po pređenom kilpometru jer ona utiče na to koliko treba da hodate.

- Počnite skromno - Ukoliko ste početnik, krenite postepeno sa nekim prihvatljivim tempom i razdaljinom a onda postepeno povećavajte i dužinu hoda i tempo.

- Definišite svoje ciljeve - postavite jasne ciljeve i ono što je ostvarivo a ako je vaš cilj da skinete određene kilograme to će zahtevati duže šetnje.

- Razmatranja o ishrani - Usklađivanje hodanja sa uravnoteženom ishranom je od ključnog značaja. To može ubrzati vaš napredak ka vašim fitnes ciljevima.

Idealna udaljenost hodanja

Iako se zahtevi razlikuju od čoveka do čoveka, neke opšte smernice sugerišu da je optimalno dovoljno 10.000 koraka dnevno šetnje što je oko 7-8 kilometara i pri čemu se sagoreva 300 do 400 kalorija, što je jednako pola kilogramu gubitka na težini nedeljno, ako uskladite pravilnu ishranu.

pexels.com

Sastannke možete pretvoriti u šetnju koja će dobro doći svima

Kako to ostvariti?

U današnjem ubrzanom načinu života, misaona je imenica preći ovoliko kilometara ako ste okupirani poslom, sedećim načinom života i ukoliko koristite prevoz do posla, u grad i slično. Međutim postoje smernice kako da integrišete šetnju u svoj brzi život:

- Podelite svoje šetnje - prihvatljivo je da u toku dana imate i kraće a češće šetnje poput jutarnje, popodnevne i večernje.

- Zamenite prevoz hodanjem - najidealnije je da, ako je izvodljivo, do posla prošetate umesto što vozite auto ili koristite javni prevoz. 

- Koristite stepenice - iako će mnogi prevrnuti očima na ovaj predlog, činjenica je da umesto što nam liftovi olakšavaju nekada put do stana, za naše zdravlje i ne rade  dobru stvar. Da bi sagoreli kalorije, bolje je da lift zamenite stepenicama

- Idite na sastanke u šetnju - uvek možete kafić da zamenite šetnjom sa prijateljima a to će svakako imati pozitivan uticaj na vaše fizičko zdravlje

- Pratite svoj napredak - skinite neku aplikaciju koja će brojati vaše korake, to će vam pružiti motivaciju i odgovornost.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)