Odrasli

POJELA SUPU I OSTALA PARALIZOVANA: 23-godišnja lepotica prezalogajila na brzinu i sad se bori sa smrtonosnom infekcijom

Snouborderka je na brzinu prezalogajila i sada se bori za život.

24.04.2024 11:02

POJELA SUPU I OSTALA PARALIZOVANA: 23-godišnja lepotica prezalogajila na brzinu  i sad se bori sa smrtonosnom infekcijom
Printscreen/https://www.instagram.com/cacau_albuquerque/

Žena u Koloradu je ostala paralizovana i bori se za život nakon što se borila sa smrtonosnom bakterijskom infekcijom - za koju njeni prijatelji misle da je dobila od supe u konzervi. Snouborderka Klaudija de Albukerke Selada, 23, poreklom iz Brazila, bila je na programu razmene posla u Aspenu kada je počela da oseća simptome poput vrtoglavice, dvostrukog vida i problema sa disanjem.

U roku od 24 sata, svi mišići u njenom telu postali su paralizovani, a nju su lekari morali da stave na respirator.

 

Lekarima je trebalo dve nedelje da otkriju uzrok: botulizam, infekcija koja napada nervno tkivo tela i pogađa oko 100 Amerikanaca godišnje. Lokalne zdravstvene vlasti rekle su za DailyMail.com da se sumnja da je supa iz konzerve izvor infekcije.

 

Klaudijina sestra, Luisa Albukerki, napisala je na Instagramu da se njena sestra u novembru preselila u Kolorado zbog svog "posla iz snova", iako je nejasno u kojoj je industriji radila.

 

Otprilike 15 dana nakon što je kupila supu, Luisa je rekla da je njena sestra rano napustila posao jer je počela da se oseća loše.

 

- Istuširala se, večerala i otišla u krevet, ali je imala kratak dah, zamagljen vid i vrtoglavicu. Poslala je poruku prijateljima da odu u njen stan, ali, kako kažu, ujutru. Kada su stigli, mojoj sestri je već bilo mnogo gore, jedva je disala sama i imala je paralizu lica, rekla je Luisa portugalskom izdanju UOL.

Takođe je osećala slabost u mišićima ruku i nogu. 

- Otišla je u bolnicu i ubrzo nakon toga bila je 100 odsto paralizovana, rekla je Luisa.

 

Njena porodica otkriva da je Klaudija uspela je da odleti u Kolorado u roku od nedelju dana. Dijagnoza joj je postavljena 1. marta. Doralis Goes, njena drugarica iz Brazila koja je takođe preživela botulizam, koja kaže da je upoznata sa slučajem, rekla je da se Klaudija zarazila botulizmom od supe u konzervi koju je dobila na tezgi.

 

- Znamo da je to bila industrijalizovana supa iz konzerve, napisala je ona na Instagramu.

Njena porodica nije potvrdila o kojoj se hrani radi, iako su naveli da je u pitanju infekcija koja se prenosi hranom. Oni kažu da je Klaudija bila hospitalizovana oko 50 dana, a očekuje se da će oporavak trajati šest meseci do godinu dana. Takođe su radili na prikupljanju 200.000 dolara kako bi je prevezli nazad u Sao Paulo, odakle je. Porodica je iscrpela putno osiguranje i trenutno se skuplja novac za njeno lečenje. 

Šta je botulizam

Botulizam je uzrokovan konzumiranjem hrane koja je kontaminirana bakterijom C botulinum. Ovi toksini napadaju nervni sistem i mogu izazvati paralizu.

Najčešće se javlja u domaćem konzerviranju, kada je hrana nepravilno konzervisana. U prošlosti, botulizam je bio povezan sa hranom kao što su sardine, pesto, paradajz i kiseli krastavci. Bolest se ne širi sa osobe na osobu i nema rizika za opštu populaciju.

Kako prepoznati botulizam

Sindrom intoksikacije cijanidom manifestuje se kroz niz simptoma kao što su glavobolja, vrtoglavica, brzo umaranje, slabost i povišena temperatura. Ovi simptomi su česti kod osoba koje su izložene cijanidu. Osobe koje su otrovane cijanidom mogu iskusiti bol u trbuhu, mučninu, povraćanje i proliv. Ovi digestivni simptomi mogu biti indikacija trovanja cijanidom i zahtevaju hitnu medicinsku pažnju.

Neurološki sindrom povezan sa trovanjem cijanidom javlja se već krajem prvog dana bolesti. Manifestuje se kroz različite simptome kao što su diplopija (nejasno i dvojno viđenje), razrokost, drhtanje očne jabučice, spuštanje očnih kapaka, proširena zenica, nejednakost zenica, paraliza akomodacije i reakcije na svetlost. Ovi neurološki simptomi često se označavaju kao oftalmoplegični sindrom, a mogu biti praćeni i drugim manifestacijama kao što su suva sluzokoža usne duplje, opstipacija, nadutost trbuha i poremećaji disanja.

BONUS VIDEO: 

 

Komentari (0)