Tetka Saveta

UZGAJANJE BELOG LUKA NIKAD LAKŠE: Kupite u marketu glavicu i stavite u vodu, rezultat je fantastičan!

Simon Keroj je poznati ljubitelj poljoprivrede na Instagramu i redovno sa ljudima deli trikove koji će im u baštobanstvu dobro doći.

01.05.2024 14:00

UZGAJANJE BELOG LUKA NIKAD LAKŠE: Kupite u marketu glavicu i stavite u vodu, rezultat je fantastičan!
Printscreen/Instagram/ simonakeroydgardenwriter

Poznato je da je beli luk prirodni začin bez kojeg domaćice ne mogu da zamisle pravljenje jela. Osim kulinarskih moći on ima i lekovita svojstva i sastavni je deo mnogih lekova. Iako ga mnogi zbog svog specifičnog mirisa i ukusa ne vole, činjenica je da vas drži podalje od virusa i infekcija. Domaćice znaju da je onaj domaći uzgajan na organskom tlu najzdraviji pa ga često traže na pijacama kod poljoprivrednika. 

Foto: Shutterstock

Luk je pored kulinarskih moći ima lekovita svojstva

Za one kojima on nije dostupan, dobro dođe i luk iz supermarketa. Jedan poljoprivrednik je na svom Instagram profilu, gde deli savete iz te oblasti, podelio sa ljudima na koji način koristi beli luk iz supermarketa kako bi umnožio prinose i dobio nove izdanke lukovice.

Beli luk, kako je on naveo, voli hladnoću i velika je verovatnoća da je čuvan u hladnjači. Da biste povećali useve, on savetuje da se čitava jedna glavica belog luka ostavi iznad čaše sa vodom i da će nakon izvesnog vremena luk pustiti nove izdanke odnosno korene. Kada to uočite možete odvojiti svaki čen iz glavice jer će svaki imati korenje, a onda ga možete zasaditi. On voli plodno drenirano tlo i sunce pa je važno da razmak između svih kako ih je on nazvao karanfilčića bude oko 12 cm, a da on bude zasađen na dubini od 2 cm. Svaki karanfilčić će formirati novu lukovicu i tako će se vaši usevi umnožiti.

Korisnici Instagrama, posebno žene koje vole baštovanstvo, su mu zahvalili na ovom podeljenom savetu rekavši da će im dobro doći.

- Koristim kvalitetan luk i zaista sjajno funkcioniše!

- Hvala ti divni čoveče!

- Vi ste neverovatni!

- Vi dajete toliko jednostavne trikove za sadnju, hvala vam! Volim vaše videe- bili su neki od komentara.

Neke domaćice su priznale kako nemaju baštu i da zbog ovakvih snimaka poput njegovih gde uživa u sadnji. često požele kuću sa velikom baštom. Druge su rekle da će ovo isprobati rado na svojoj terasi i da će u žardinjerama posaditi luk.

Iako ga kako su priznale mnoge, neki ukućani ne vole zbog mirisa, činjenica je da svi u slast pojedu svako pripremljeno jelo sa ovim začinom.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)