Tetka Saveta

SLATKA PLETENICA RECEPT ZA KOJIM SU POLUDELE DOMAĆICE: Tajna pekara za savršeno testo koje mogu da naprave i početnici!

Važno je da testo odstoji da nadođe kako bi bilo mekano i sveže danima.

28.04.2024 13:40

SLATKA PLETENICA RECEPT ZA KOJIM SU POLUDELE DOMAĆICE: Tajna pekara za savršeno testo koje mogu da naprave i početnici!
Shutterstock

Veliki pravoslavni praznik Uskrs je sve bliži, pa većina domaćica već razmišlja šta će pripremiti za taj dan. Prema tradicionalnim običajima našeg naroda Uskuršnja trpeza treba da bude bogata kako bi porodicu tokom naredne godine sve do sledećeg Uskrsa pratilo blagostanje.

Pored šarenih uskršnjih jaja koja su simbol ovog praznika na trpezi se gotovo uvek nađe i pogača ili neobičan hleb. Domaćice su na drištvenim mrežama poludele za receptom za slatku pletenicu. U pitanju je je jedna vrsta slatkog hleba koji je toliko ukusan da će ga svi obožavati.

Vrlo je jednostavno za pripremu, pa ga mogu napraviti i početnici u kuhinji. Uz to otkrivena je tajna pekara kako njima ova vrsta testa u obliku pletenice uvek savršeno uspe i ostaje meko i sveže danima. Tajna je u kvascu koji mora da zapeni kad se istopi u toplom mlekom.

Prilikom pravljenja pletenice nemojte testo previše gnječiti i obavezno ostavite da dobro nadođe pre pečenja. Na ovaj način će biti mek kao duša danima. Inače, slatka pletenica ili sladak hleb kako ga zovu u Austriji je omiljeni doručak u ovoj zemlji.

Recept za slatku pletenicu

Sastojci:

  • 300 g glatkog brašna
  • 60 g šećera
  • korica od 1 limuna
  • 1 jaje i 1 žumance
  • 60 g putera sobne temperature
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 100 ml toplog mleka

Priprema:

Kvasac otopite u toplom mleku i pustite da se zapeni. Pomešajte brašno sa šećerom, dodajte sitno struganu koru od limuna, napravite udubljenje u sredini i u njega dodajte jedno jaje, puter i otopljeni kvasac. Umesite glatko i čvrsto testo, pa ga ostavite 30 minuta da nadođe.

Podelite testo na tri jednaka dela u urolajte ga pa od tih štapića ispletite pletenicu. Stavite je u duguljasti, visoki kalup za hleb, premažite mešavinom jednog žumanceta i putera, pa ostavite jopš 30 minuta da lepo nadođe.

Pecite slatku pletenicu u zagrejanoj rerni na 180 stupnjeva oko 35 minuta. Kad se ispeče izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi pre sečenja. Iako se zove sladak hleb ukus mu nije mnogo sladak pa može da se kombinuje uz razna slana jela i pečenje. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)