Tetka Saveta

KAKO DA PRIPREMITE TRADICIONALNI USKRŠNJI RUČAK: Evo zašto ne valja jesti kokošku na ovaj veliki praznik!

Ukoliko Đurđevdan ( 6. maj) pada nakon Uskrsa ona se na Vaskrs služi svinjsko pečenje.

04.05.2024 11:40

KAKO DA PRIPREMITE TRADICIONALNI USKRŠNJI RUČAK: Evo zašto ne valja jesti kokošku na ovaj veliki praznik!
shutterstock.com

Uskršnji praznici su prilika za okupljanje porodice, a nakon liturgije u crkvi vaskršnji ručak je glavni događaj tog dana. Prema tradiciji treba da bude bogat uz obavezno meso ili pečenje, jer privlači blagostanje i sreću za porodicu. U pojedinim krajevima Srbije za Uskrs se pripremaju i posebni hlepčići najčešće u obliku pletenice u koje se umeće ofarbano vaskršnje jaje.

U našoj zemlji za Uskrs se kao glavno jelo najčešće priprema svinjsko ili jagnjeće pečenje. Jagnje je simbol Isusa Hrista koji se žrtvovao za ljudski rod. Ali, prema verovanju verovanju ukoliko Đurđevdan ( 6. maj) pada nakon Uskrsa ona se na trpezi služi svinjsko pečenje.

Takođe, na uskršnjoj trpezi ne bi trebalo da se nađe kokošje pečenje, niti bilo šta od kokoške ili pileta, zato što ona kad čeprka po dvorištu iza sebe baca ono što ne želi, pa se veruje da se služenjem piletine "baca sreća" iza leđa.

Prema drugom predanju rimski stražari koji su čuvali Hristov grob, jеli su pеčеnu kokošku, a uplašеnom drugu sе smеjali uz rеči: "Hrist ćе da oživi kad ova pеčеna kokoška snеsе crvеno jajе pa polеti". U tom trеnutku sе baš to i dеsilo, a i Hrist uznеo ka nеbu. Zbog toga, prema verovanju, ne valja na ovaj dan jesti kokošku.

Srećna republika vam donosi predloge za Uskršnju trpezu od predjela do čorbe, glavnog jela i deserta. Da bi sve bilo u duhu praznika na stolu treba da stoji činija sa šarenim jajima kao obavezan deo uskršnje dekoracije.

youtube-printscreen-Nikki's Modern Mediterranean

Uskršnja jaja su obavezan deo dekoriacije praznične trpeze

Naši predlozi za Uskršnju trpezu 

Predjelo - uskršnja pogača

Kao i za druge verske praznike i za Uskrs se uglavnom mesi pogača, zato što hleb ima posebni simboliku u srpskom narodu. U istočnim delovima Srbije i u Vojvodini pripremaju se posebni hlebčići u koje se umetne ofarbano jaje. Nema posebnog pravila koja vrsta pogače se pravi, najčešće je u obliku pletenice i ukrašena malim pilićima od testa.

Sastojci:

  • 250 ml mleka
  • 600 g brašna (tip 400)
  • 25 g kvasca (1 kocka)
  • 100 g maslaca
  • 2 jajeta
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica soli

Priprema: 

Kvasac razmutite u tolom mleku, dodajte šećer i ostavite 15 minuta da nadođe. Sipajte braško u dublju posudu u sredni napravite udubljenje u koje ćete sipati kvasac, dodati cela jaja, so i sve dobro umesiti da dobijete glatku smesu.

Možete ga podeliti na tri dela pa napraviti pogaču u obliku pletenica, ili testo jednostavno ubacite u okruglu šerpu i ostavite 30 minuta da nadođe. Ukrasite figuricama pilića od testa i ubacite u toplu rernu da se peče oko 40 minuta na 180 stepeni. 

Uz pogaču poslužite pršutu, sir i obavezno šarena uskršnja jaja.

shutterstock.com

Krem čorba od praziluka je zdrava i vrlo ukusna

Krem čorba od praziluka

Uskršnja trpeza ne može da proše bez supe ili čorbe. Kako ne treba koristiti piletinu možete napraviti supu od govedine ili neku laganu čorbu sa povrćem. Mi vam predlažemo krem čorbu od praziluka koja se brzo i jednostavno priprema.

Sastojci:

  • 700 g praziluka
  • 3 šargarepe srednje veličine
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 krompira srednje veličine
  • so, biber i začini po ukusu

Priprema:

Praziluk i šargarepu očistiti i iseći na kolutiće, očišćen crni luk i krompir na kockice. Povrće ubaciti u veću šerpu i dinstati 10 minuta. Dodati so, biber i začine po ukusu. Nakon što povrće malo omekša, naliti ključalu vodu da povrće ogrezne.

Kuvati dok se krompir u potpunosti ne skuva, nakon čega se povrće procedi, ali se sačuva voda u kojoj se kuvalo. Štapnim mikserom usitniti povrće dok ne postane kaša uz povremeno dolivanje vode u kojoj se povrće kuvalo kako bi se dobila željena gustina.  U potaž se prilikom serviranja u svaki tanjir može dodati kašika kisele pavlake, a i ne mora.

shutterstock.com

Praseće pečenje je obavezan deo bogate praznične trpeze

Glavno jelo - praseće pečenje

Kao glavno jelo na Uskršnjoj trpezi obavezno se služi pečenje. Ako ste ga kupili gotovo, ispečeno i isečeno, tim bolje, a možete i sami da ga pripremite. Biće svežije, ukusnije i sočnije od bilo kakvog kupovnog pečenja.

Sastojci:

  • 5 kg prasećeg mesa
  • 8 kašika ulja
  • 5 kašičica soli
  • začini (po ukusu)

Priprema:

Meso operite, a potom ga osušite papirnim ubrusima. Zasecite ga na što više mesta i unutra natrljajte so, kojim ćete istrljati i čitav komad mesa. Ključno kod prasećeg pečenja da bude dobro usoljeno. Možete da koristite meso od buta ili plećke sve zavisi šta više volite. Dodatnu aromu ćete postići ako dodate i malo začina u zasečene rupe.

Stavite prasetinu na nauljen i dubok pleh, ali vodite računa o tome da koža bude okrenuta nagore. Sipajte hladnu vodu u pleh tako da prekrije dno i ubacite pečenje u zagrejanu rernu. Pecite meso 10 minuta na 250 stepeni, a potom smanjite temperaturu na 160 stepeni i ostavite da se peče naredna dva sata. Povremeno prelivajte pečenje sa saftom kako bi bilo sočnije.

Ako želite hrskavu koricu pojačajte temperaturu pred kraj pečenja. Meso je pečeno kad počne da se odvaja od kostiju. Kao salatu uz pečenje tradicionalno se služi kupus ili ren. 

Shutterstock

Španski vetar je jedna od najomiljenijih poslastica u Srbiji

Desert - Španski vetar

Španski vetar važi za najbolju poslasticu na našim prostorima. Zahteva malo više truda prilikom pripreme, ali je toliko ukusna da se topi u ustima. Ovu torta se već decenijama pravi u Srbiji i jedna je od najomiljenijih slatkiša.

Sastojci:

Korica

  • 6 belanaca
  • 2 kašike belog vinskog ili jabukovog sirćeta
  • 250 g šećera

Fil

  • 6 žumanaca
  • 6 kašika šećera 
  • 2 kašike gustina
  • 2,5 dl vrućeg mleka
  • 75 gr mlevenih oraha
  • 125 gr putera
  • 1 l slatke pavlake za šlag

Priprema:

Korica: Penasto umutite belanca uz postepeno dodavanje šećera sve dok ne dobijete glatka tekstura i da se ne oseća hrskavost šećera. Dodajte dve kašike sirćeta i umutite ih u belanca mikserom. Smesu rasporedite u pleh koji ste obložili papirom za pečenje.

Smesu ubacite u zagrejanu rernu na 150 stepeni, pa nakon 10 minuta smanjite temperaturu na 100 stempeni, pa koricu lagano sušite oko sat i po. Ako imate rernu sa ventilacijom uključite ventilator. Treba da dobijete koru sunđeraste teksture koja je odozgo boje ljuske jajeta, a u preseku bela. 

Fil: Penasto umutite šećer i žumanca dok ne pobele, pa dodajte gustin koji ste umešali u vruće mleko. Da vam ne bi promakla neka grudvica procedite kroz cetku. Smesu kuvajte na pari uz neprestano mešanje dok fil ne zgusne i ne počne da se ovaja od dna šerpe. 

Ne sme da bude gust kao puding, jer će se tokom hlađena dodatno zgusnuti. Dodajte puter vruć fil i varjačom (nikako mikserom) ga lagano umešajte. Podelite fil na dva dela. U jedan dodajte mlevene orahe i promešajte, a u drugi ostavite žut.

Na koricu prvo sipajte fil sa orasima, rasporedite ga jednako, sipajte žuti fil, rasporedite ga i tortu ubacite u frižider da se stegne. Kad se torta dobro ohladi premažite je umućenom slatkom pavlakom odnosno šlagom. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)