Odrasli

ŠTA SA ČUVARKUĆOM OD PROŠLOG USKRSA: Postoje brojni običaji, ali samo jedna stvar je veliki greh!

Prvo ofarbano uskršnje jaje ima posebnu simboliku i zato se čuva godinu dana.

24.04.2024 08:00

ŠTA SA ČUVARKUĆOM OD PROŠLOG USKRSA: Postoje brojni običaji, ali samo jedna stvar je veliki greh!
shutterstock.com

Prvo crveno jaje koje domaćica ofarba za Uskrs smatra se čuvarkućom. Jaje je simbol vaskrsenja, a crvena boja predstavlja nevino prolivenu krv Isusa Hrista. Uskršnja jaja simbolično predstavljaju rađanje novog života i samim tim su obeležje Vaskrsa, odnosno Hristove pobede života nad smrću.

Pixabay.com

Prvo ofarbano crveno jaje je čuvarkuća koje stoji do narednog Uskrasa

Simbolika jajeta

Jaja se farbaju u spomen na događaj kada je sveta Marija Magdalena Mironosica putovala u Rim da propoveda Jevanđelje i tom prilikom posetila cara Tiberija. Kao znak pažnje ona je caru poklonila crveno jaje i pozdravila ga rečima: “Hristos Vaskrse“.

Marija Magdalena Mironosica bila je verna Isusova sledbenica koja je sa Presvetom Bogorodicom bila uz njega tokom stradanja. Njoj se Hristos prvoj i javio nakon vaskrsenja.

Kako je svojevremeno za Srećnu republiku objasnio verski analitičar Predrag Đokić, važna je simbolika jajeta. 

- Kako što pile da bi se izleglo mora da probije ljusku, tako je i Hristos razorio kapije ada, pobedio smrt i vaskrsao. Zato je jaje je simbol vaskrsenja. Crkva ne poznaje simboliku čuvarkuće, to više pripada narodnim običajima koji su se zadržali do danas - rekao je tada Đokić.

Pixabay.com

Crkva ne poznaje pojam čuvarkuje, to pripada narodnim običajima i verovanjima koji su se održali do danas

Iako su za čuvarkuću vezani brojni narodni običaji, suština je ista - čuva porodicu i ukućane od zla i bolesti do narednog Uskrsa. Međutim, po selima na Fruškoj gori čuvarkuća se sa ljuskom mrvila i davala stoci i živini kako bi bila zdrava i napredna. 

Većina domaćica ima dilemu šta da uradi sa prošlogodišnjim jajetom, odnosno čuvarkućom. I ovde postoje brojni običaji i verovanja. U selima pored velikih reka kao što su Dunav ili Morava, čuvarkuća se bacala u vodu jer se verovalo da će reka odneti sva zla i nesreće.

Postoji i običaj da se čuvarkuća od prethodnog Vaskrsa zakopava u dvorište pod drvo, na njivu ili u vinograd kako bi zemljište bilo plodno, ali i da bi se obezbedila zaštita useva od vremenskih nepogoda. 

Ukoliko čuvarkuća iz nekog razloga pukne, verovalo se da to ukazuje na nesreću koja će zadesiti porodicu. Bilo kako bilo, jedno je sigruno - prošlogodišnju čuvarkuću nikako ne bacajte u đubre. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)