Slatkiši

ROZEN TORTA KAKVU OBOŽAVATE OD MALIH NOGU: Ovaj starinski recept je omiljen i nezamenljiv

Ne samo da je na oko prelepa, njen ukus će vas oduševiti.

24.04.2024 08:00

ROZEN TORTA KAKVU OBOŽAVATE OD MALIH NOGU: Ovaj starinski recept je omiljen i nezamenljiv
YouTube/printscreen-bokina kuhinja

Rozen torta je jedan od najlepših slatkiša i nekada je pravljenje ovog kolača bilo izuzetno teško i izazovno. Iako se nekada pravila korama koje je trebalo posebno izraditi, danas je ovaj proces daleko lakši jer su gotove kore uvek na raspolaganju u prodavnicama.

Ovo nije jeftina poslastica s obzirom na količinu oraha ili lešnika koje je potrebno koristiti u čitavom procesu, međutim na njen čaroban ukus retko ko je imun. Iako je po mnogima ovaj kolač (zbog načina sečenja) tradicionalan, drugi smatraju da rozen torta nikada neće biti prevaziđena - upravo zbog svoje roze glazure i prepoznatljivog izgleda.

Donosimo vam najjednostavniji način pripreme ove čarobne torte.

Sastojci:

  • pakovanje kora za Rozen tortu

Za fil: 

  • 500 g šećera
  • 300 g oraha
  • 250g maslaca ili margarina

Za glazuru:

  • 250 g šećera u prahu
  • malo limunovog soka
  • malo vode
  • malo boje za kolače

Priprema:

Recept za rozen tortu je vrlo jednostavan. Dodati oko 4dl vode u šerpu zajedno sa šećerom koliko da ga prekrije. Promešati kako bi se šećer dobro sjedinio sa vodom. Potrebno je da provri oko pet minuta a onda sipati mlevene orahe, promešati i dodati margarin. Skloniti sa vatre i mešati dok se on ne otopi. Preko kora stavljati ovaj fil ravnomerno i ne sme da bude debeli sloj. Kada se naizmenično poređaju kore pa fil na poslednju staviti krpu i nešto preko torte kako bi se kore slepile međusobno filom. Glazura ide nekoliko sati posle ili čak jedan dan posle. 

Glazuru treba praviti od šećera, limunovog soka, vode i boje za kolače. Potrebno je sve to pomešati u jednu posudu i promešati kašikom kako bi se dobila srednje gusta smesa.

Ukoliko ne volite kiselkasti ukus možete izostaviti limunov sok iz čitave pripreme. Torta se prelije ovom glazurom a ona ne sme da curi nigde sa strane. Važno je da prekrije poslednju koru, a možete da je razmažete uz pomoć špatule.

Najbolje je čuvati je ispod poklopca za torte da se osuši ali kako ne bi i kore nile osušene i da torta ne izgubi na svežini.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)