Vežbanje

OBLIKUJTE TELO BEZ UMARANJA I DIJETE: Uz ove pilates vežbe osnažuje se ceo organizam i eliminiše stres (FOTO)

Treneri napominju da ne očekuju brze rezultate i brže topljenje masnih naslaga kao što bi to bio slučaj sa drugim treninzima.

12.02.2023 16:01

OBLIKUJTE TELO BEZ UMARANJA I DIJETE: Uz ove pilates vežbe osnažuje se ceo organizam i eliminiše stres (FOTO)
pexels.com

Većina možda potcenjujete pilates, te smatrate da ova vežba ne podstiče znojenje niti radi nešto specijalno za vaše telo. Naizgled deluje kao lagana vežba, međutim, on je baš osmišljen da oblikuje telo i jača mišiće te je postao naročito popularan među poznatim ličnostima. Možda nećete uočiti neke pomake nakon prvog vežbanja, ali kao i sa svime treba biti strpljiv. Redovno vežbanje toniraće vaše telo i povećati fleksibilnost. Najvažnije od svega je da budete hidrirani i da se istegnete. U narednim redovima donosimo vam prednosti pilatesa i zašto ga treba upražnjavati.

Povećava snagu

Jedna od glavnih karakteristika ove vežbe je jačanje jezgra odnosno centra tela. Neće vam sigurno definisati trbušnjake ali će telo učiniti vrlo snažnim. To će vam pomoći da brže trčite, podižete veća opterećenja i izbegnete lakše povrede. Jedna studija je pokazala da samo dva sata pilatesa nedeljno tokom tri meseca može poboljšati snagu stomaka i držanje gornjeg dela leđa.

Foto: Shutterstock

Piltes podstiče jačanje mišića

 

Smanjuje bol u leđima

Mnogi od nas se suočavaju iz različitih razloga sa bolom u leđima. Pilates je često na spisku vežbi koje se preporučuju za one koji su na rehabilitaciji. To je način da mišići ojačaju bez nekog većeg napora. 

Povećava fleksibilnost

Iako se mnogi odlučuju za jogu, važno je reći da i pilates na svoj način doprinosi našoj fleksibilnosti što se ogleda u istezanju mišića jer tako radite stroge i kontrolisane pokrete koji povećavaju pokretljivost.

Pixabay.com

Uz upražnjavanje pilatesa postajete fleksibilniji

 

Poboljšava držanje

Oni koji sede češće za stolom i imaju posao koji zahteva ovaj položaj znaju da držanje igra vrlo važnu ulogu u svemu. Često se dešava da se nesvesno pogure, da se iskrive a pilates se fokusira upravo na pravilnom držanju tela.

Jačanjem slabijih mišića redovnim upražnjavanjem ove vežbe, videćete kako se vaše držanje značajno promenilo i poboljšalo. 

Podiže energiju i popravlja raspoloženje

Iako mnoge fizičke aktivnosti deluju samo kao dobar pokretač forme i snage, činjenica je da mnoge itekako utiču na um. Sa pilatesom je isto tako, samo što je kod njega ključno fokusiranje na disanje. Ono mora biti duboko jer tako stimuliše hormone dobrog osećanja te podstiče cirkulaciju u organizmu tako povećavajući našu energiju.

unplash

Poboljšaće vam se raspoloženje, jer fizička aktivnost luči hormone sreće

Smanjuje stres

Ako ste videli da većina onih koji upražnjavaju ovu aktivnost među starijim generacijama, sigurno je da većina njih traži izduvni ventil za stres. Otkriveno je jednim istraživanjem da duboko disanje kod pilatesa smanjuje hormon stresa odnosno kortizol. Iako mnogi misle da je za eliminaciju stresa neophodan kardio i jak trening, često nežno i opušteno okruženje kakvo je na pilatesu može da vas oslobodi napetosti.

Izgubićete težinu

Onima kojima je cilj da izgube težinu vrlo je verovatno da će to i sa ovom aktivnošću postići. Međutim, treneri napominju da ne očekuju brze rezultate i brže topljenje masnih naslaga kao što bi to bio slučaj sa drugim treninzima, ali da je vrlo izvesno da će postepeno izgubiti višak kilograma.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)